Hirdetés

Silverstone DS380: 21,6 literes ház, elsősorban NAS célokra

A Silverstone egy új modellel bővítette DS sorozatba tartozó tárolómegoldásait, ám most egy picit tovább gondolták a koncepciót. Ezúttal nem egy USB 3.0-s külső racket dobtak piacra, hanem egy olyan házat, melybe egy PC köré építhetünk egy komplett NAS rendszert. A 211 milliméter széles, 285 milliméter magas és 360 milliméter mély, azaz 21,6 liter űrtartalmú, kívülről teljesen fekete acél házba Mini-ITX vagy DTX méretszabványnak megfelelő alaplapok és SFX méretű tápegységek szerelhetőek. Előbbiekbe akár igazán combos processzorok is behelyezhetőek, melyek hűtése sem okoz majd problémát, ugyanis az 57 milliméter magas hagyományos processzorhűtők helyett akár kompakt vízhűtés is beszerelhető az erre felkészített belső térbe.

Tekintve, hogy NAS funkciókra kialakított házról beszélünk, a DS380 fő attrakciója, hogy összesen 12 darab merevlemezt vagy SSD-t tud elnyelni, melyből 4 darab 2,5 colos egység fixen a házon belül kerülhet elhelyezésre, a fennmaradó 8 darab (mely lehet 2,5 vagy 3,5 colos egyaránt) a kinyitható és kulccsal zárható alumínium előlap mögött fellelhető SATA/SAS hot swap rekeszekben kap helyet. Hozzá kell tenni, hogy az említett méretkategóriákban 1-2 speciálisan kialakított alaplapot leszámítva nem sok olyat találunk a piacon, ami natívan képes ennyi tárolóval megbirkózni, de a helyzet egy PCI Express foglalatba helyezhető vezérlővel javítható.

Egy ilyen megoldással persze be kell áldoznunk a grafikus kártyát, melynek kompatibilitásáról is szót kell ejteni. A VGA-k egészen 279,4 milliméteres hosszig terpeszkedhetnek, noha ez meglehetősen erős kikötések mellett tud csak teljesülni. Teljesen feltöltött előlapi tárolórekeszek mellett ez az érték ugyanis mindössze 152,4 milliméterre csökken, csak a harmadik tárolórekeszt kivéve érhető el a teljes hossz, ha az adott VGA szélessége nem nagyobb mint 111,2 milliméter. Amennyiben a kártyán hátlap is van, annak magassága a nyomtatott áramköri lap síkjától számítva nem lehet 3,3 milliméternél nagyobb. Emellett figyelni kell az oldalt elhelyezett PCI Express tápcsatlakozók helyzetére is, ugyanis ezek számára sincs minden esetben hely.


[+]

A mintegy 150 euróba kerülő ház szellőzéséről három darab 120 milliméter átmérőjű ventilátor gondoskodik, melyekből a két befelé dolgozó egységet porszűrővel látták el. Emellett a két darab USB 3.0-s és egy pár 3,5 milliméteres jack aljzatból álló előlapi I/O csatlakozókról sem feledkeztek meg, melyek szintén az ajtó mögött, a hot swap keretek mellett foglalnak helyet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés