A vártnál jobban megdrágulhat a chipgyártás

A Showa Denko pénzügyi igazgatója a Bloomberg által készített interjúban vázolta fel a nem túl kedvező jövőképet.

A chipgyártás az elmúlt időszakban számos kedvezőtlen hatásnak volt kitéve, ami miatt a bérgyártók lassacskán emelték is az áraikat, de úgy néz ki, hogy ez még nem feltétlenül a csúcspont, ugyanis Hideki Somemiya, a Showa Denko pénzügyi igazgatója, a Bloomberg számára adott interjú során a gyártáshoz használt komponensek további drágulásáról beszélt.

Hirdetés

A Showa Denko talán ismeretlen lehet az olvasók számára, de valójában japán egyik legnagyobb vegyipari vállalatáról van szó, amely a chipgyártáshoz elengedhetetlen vegyi anyagokat és gázokat szállítja. Persze a cég nem egyeduralkodó a piacon, de a gondokat a nyersanyagok árának növekedése okozza, így az iparágon belül mindenkit érint, csak nem minden fél beszél róla nyíltan.

A Bloomberg által közölt információk szerint a Showa Denko idén már legalább egy tucatszor emelte az árakat, méghozzá a pandémia, az energiaköltségek egekbe szökése, illetve a piaci változásokkal járó kedvezőtlen tényezők miatt, viszont az aktuális piaci mozgások, valamint a hivatalos japán valuta gyengélkedésének hatására a korábban kalkulált összegek kétszeresét is el kell majd kérniük. Ezen túlmenően némelyik veszteséges termékük gyártásának leállítása sem zárható ki.

A változások alapvetően érintik a bérgyártókat, hiszen szükségük a szóban forgó komponensekre a chipek előállításához, és a jelentős árnövekedést nyilván át kell hárítaniuk a megrendelőikre, amely cégek természetesen majd áthárítják a költségeket a fogyasztókra. Ráadásul a jelenlegi viszonyokat látva a helyzet legalább 2023-ig nem fog jelentősen javulni.

Előzmények

Hirdetés