Sapphire Radeon HD 7970 Toxic 6 GB fotók és tuning a hivatalos megjelenés előtt

Hirdetés

A Sapphire az idei CeBIT kiállítás alkalmával mutatta meg először a készülőben lévő Radeon HD 7970-es kártyájának mérgező, azaz Toxic verzióját, amire 6 GB GDDR5 VRAM-ot pakolnak a tervezők. Az új VGA azóta sem jelent meg a kereskedelmi forgalomban, de az OCLab.ru weboldalnak sikerült szert tennie egy példányra, így a pontos órajelek mellett a legapróbb részletekre is fény derült.


(forrás: OCLab.ru) [+]

Órajelek tekintetében az előzetes jóslatok beigazolódtak, ugyanis a 28 nm-es Tahiti kódjelű cGPU 925 MHz-es referencia órajelét 1150 MHz-re, míg a 6 GB-os GDDR5 szabványú memória frekvenciáját effektív 5500-ról kereken 6000 MHz-re emelték. Ez azonban a másodlagos BIOS, így a vásárló az elsődleges beállításokat is választhatja, mely 1000 MHz-es mag- és 5800 MHz-es memória-órajelet jelent, természetesen alacsonyabb fogyasztás mellett. Ami a nyomtatott áramköri lapot illeti, a Sapphire ezt is alaposan átszabta, amire már csak azért is szükség volt, hogy a megduplázott fedélzeti memória összes (pontosan 24 darab) chipje elférjen a kártyán. De ugyanez vonatkozik a hátsó traktusra, mely a tápellátó áramköröket tartalmazza, szám szerint 8+3 fázist, ám ennek kiszolgálására a 6+8 tűs tápcsatlakozó már nem lett volna elegendő, így termék 8+8-as konfigurációból szívja az áramot.


(forrás: OCLab.ru) [+]

Ami VRM komponenseket illeti, a Sapphire sem spórolt a minőséggel. Így kerültek a kártyára az International Rectifier által gyártott, úgynevezett DirectFET-ek, valamint a Black Diamond tekercsek, mindennek vezérlését pedig a jól ismert CHiL CHL8228 digitális megoldásra bízták. A Sapphire extraként a 8 fő tápellátóhoz LED-eket is integrált, így valós időben is figyelemmel kísérhető az aktivitásuk és terheltségük.


(forrás: OCLab.ru) [+]

A hűtést sem hagyták érintetlenül a mérnökök. A tápellátók természetesen külön hűtőbordákat kaptak, míg a cGPU-tól és a memóriachipektől a Vapor Chamber veszi át a hőt, amit a kártya felső részén négy darab 8 mm vastag, nikkelezett hőcső vezet az alumíniumból készült lamellákba. A kártya hátoldalán is találhatók memóriachipek, melyek szintén hűtésre szorulnak, de ezt egyszerűen, jól bevett szokás szerint egy fémlappal oldották meg. A hűtőborda tetejére két darab 80 mm átmérőjű ventilátort aggattak egy műanyag keretbe, így vélhetően a referenciamegoldásnál halkabb, hatékonyabb hűtést sikerült alkotni.


(forrás: OCLab.ru) [+]

Ami a tuningot illeti, az orosz kollégáknak az órajeleket sikerült egészen 1300, illetve effektív 7600 MHz-re emelni, így nagyon úgy tűnik, hogy a Sapphire kártyája nevéhez híven egy igazi méregzsák lesz. Már csak az ára kérdéses.

Előzmények

Hirdetés