Santa Rosa ide, Napa oda, viszik a noteszgépeket, mint a cukrot

Miután az első negyedévben a vártnál jobban fogytak a notebookok, az iSuppli kiigazította az idei évre vonatkozó PC-piaci prognózisát. Az amerikai piackutató azt jósolja, hogy 2007-ben 264 millió személyi számítógép talál gazdára világszerte, 11,2 százalékkal több a tavaly eladott 239 millió darabnál. Korábban az elemzők 10,7 százalékos bővüléssel számoltak.

Az optimista kiigazítás azért vált szükségessé, mert az év első három hónapjában 21,8 millió noteszgép kelt el, 23 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ilyen látványos növekedésre senki sem számított. „Felmerült, hogy az Intel Santa Rosa platformjának második negyedéves premierje miatt az emberek elhalasztják az első negyedre betervezett vásárlásaikat. De végül a Santa Rosának nem volt jelentős negatív hatása a forgalomra” – magyarázta az EE Times-nak Matthew Wilkins, az iSuppli vezető elemzője.

Az első negyedében a notebookforgalom 3 százalékkal volt erősebb a piackutató által vártnál. Az iSuppli szerint 2007-ben az összes eladott PC 40 százaléka noteszgép lesz. Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója nemrég azt jósolta, hogy 2010-re a hordozható gépek beelőzik az asztali PC-ket.


128 GB-os SSD a Computex kiállításon

A piackutató cég egyben közzétette a flashmemóriára épülő, ún. Solid State Disk (SSD) háttértárolók esélyeit latolgató jóslatát is. E szerint 2009-re a notebook 12 százalékába merevlemezek helyett SSD-ket építenek, míg a hibrid merevlemezek részaránya 35 százalék lesz. Egyelőre – mondják – a magas ár hátráltatja a flashes megoldás gyors terjedését.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés