A Samsung a telefonokkal hozná el a virtuális valóságot

Hirdetés

A Samsung portájáról egy ideje már hallható, hogy komolyan érdekeltek a virtuális valóságban, de ezt leszámítva semmi érdemleges adat nem érkezett még. Úgy néz ki azonban, hogy most megtört a jég, ráadásul nem is akárhogy, ugyanis a dél-koreai óriáscég az Oculus VR-t birtokló Facebookkal is szövetséget kötött. A partnerkapcsolat persze inkább technikai jellegű, így a Facebook szolgáltatáshoz nincs igazán köze, csupán arról van szó, hogy a virtuális valósághoz komoly szoftveres háttér is kell, így a hardver megléte nem elég. A szoftver kifejlesztése a Samsung számára túl körélményes és hosszadalmas feladat lenne, így egyszerűbb az Oculus VR mobil termékekhez készülő fejlesztőkörnyezetére építeni. Utóbbit mindenki megkapja idővel, de a Samsung hamarabb hozzájut, hogy a készülő hardverüket megfelelően paraméterezhessék.

Az Engadget koncepciós ábrája a Samsung megoldásáról
Az Engadget koncepciós ábrája a Samsung megoldásáról (forrás: Engadget)

Az eddigi adatok szerint az Oculus VR számára ez abból a szempontból éri meg, hogy a Samsung kiszolgálja a kívánságaikat, így olyan panelt szállítanak számukra, amire tényleg szükségük van. A dél-koreai óriáscég számára a fejlesztőkörnyezet megléte már eleve lényeges, de a vállalat koncepciója is különbözik attól, amit eddig láttunk a virtuális valóság szempontjából. Többek között a Samsung nem szeretne saját virtuális valóságra tervezett szemüveggel előállni, mivel ennek használata túlságosan korlátozott, illetve gyártás is túl költséges lenne. Az alternatív opció egy olyan tok, melybe a Samsung egy okostelefonjai belehelyezhetők. A mobil eszközökön a kijelző megjeleníthetné a tartalmat, míg a tok kapna megfelelő mozgásérzékelőket is, annak érdekében, hogy ne legyen túl nagy a bemeneti adatok késleltetése.

A Samsung két legyet ütne egy csapásra. Egyrészt megoldanák okostelefonon a virtuális valóságot, másrészt maga a koncepció használható lenne PC-hez is, amikor a telefonra csak egy kijelzőként funkcionálna. Az aktuális adatok szerint a jelenlegi fejlesztőkörnyezetben egy Samsung Galaxy S4 teljesít szolgálatot, de ez még csak prototípus. A legtöbb probléma egyébként a szoftveres oldallal van, nem véletlenül alakítottak ki szövetséget az érintett felek. Az világosan látszik, hogy az Oculus VR-re nem lesz veszélyes a Samsung virtuális valóságra tervezett kiegészítője, így túl sok kockázatot nem jelent szoftvert biztosítani a dél-koreai óriáscég számára. A Facebook ebből még jól is kijöhet, hiszen számukra fontosabbak a virtuális valóság mögötti lehetőségek. Márpedig a Samsung koncepciója komoly segítség lehet a virtuális valóságra képes hardverek terjesztésében.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés