Hirdetés

Ultramobil szintre viszi a variálható frissítési frekvenciát a Samsung?

A vállalat technológiája a Galaxy Note20 Ultra okostelefonban debütál, de vannak kérdések a működése kapcsán.

A variálható frissítési frekvencia mint technológia nem tekinthető újdonságnak, hiszen a normál méretű kijelzőkben már évek óta megtalálható, sőt, lassan alapfunkció lesz. Ezzel szemben az ultramobil eszközök itt le vannak maradva, viszont a Samsung most bejelentett egy új megoldást, amely egészen 10 Hz-ig képes csökkenteni a panel frissítését.

Hirdetés

A dél-koreai óriáscég fejlesztése a Galaxy Note20 Ultra okostelefonban debütál, de van némi kérdés körülötte, ugyanis az aktuális leírásból nem tiszta, hogy a panel 10, 30, 60 és 120 Hz-es frissítések között tud váltogatni, vagy esetleg a variálhatóság finomabb léptékekben is megtörténhet.

Elképzelhető, hogy a Samsung új panelje technikailag képes lehet 10 és 120 Hz között akár 1 Hz-es léptékekben váltani, de a variálható frissítési frekvenciának nem csak hardveres, hanem szoftveres követelményei is vannak. Utóbbi szempontból az Android operációs rendszer nem áll túl jól, nem beszélve a grafikus meghajtókról. A fix frissítési frekvenciák, jelen esetben 10, 30, 60 és 120 Hz közötti ugrálás az Android kijelzőkezelő rendszerével relatíve könnyen elérhető, viszont ennél jobb megoldást jó eséllyel csak komolyabb szoftveres átalakítással lehetne hozni, és ez részben a Google feladata.

A Samsung technológiája azonban még fix lépcsőkkel is hasznos, ugyanis 10 Hz-es frissítés mellett a kijelző fogyasztása számottevően csökken. A vállalat szerint ebben a módban a jelenlegi megjelenítők energiaigényének 60%-ával is beéri, ami jelentősen képes növelni az üzemidőt, ha csak statikus tartalom megjelenítése történik az adott ultramobil eszközön.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés