Kívül-belül megújul és gyorsabb lesz a Samsung új generációs PM830-as SSD-je

Hirdetés

A Samsung jelenleg kapható 470-es SSD szériájának egyik példánya korábban már tesztlaborunkban is tiszteletét tette, mely minden hátránya ellenére megérdemelten vitte haza az "ajánlott" plecsnit. Már akkor sejthettük, hogy a folytatásra sem kell majd sokat várni, hiszen a 470-esben számos technológiai frissítés nem került bevezetésre, így például a legfrissebb SATA 6 Gbps szabvány sem került alkalmazásra, valamint a chipek is csak 30 nm-esek voltak, de mégis képes volt megszorongatni legnagyobb ellenfelét, az Intel 320-ast.

Azt érdemes megjegyezni, hogy a Samsung 470 egy kifejezetten végfelhasználói piacra szánt tároló, ennek megfelelően csomagolták és dobozolták, de volt egy OEM változata is, ami PM810 néven került forgalomba, ennek egy különleges változata került például az új MacBook Airbe is. Az OEM körökben legendásan megbízhatónak tartott PM810 utódját jelentették be, mely tulajdonképpen a korábban megkezdett széria folytatása, amiben a koreai gyártó igyekszik ledolgozni a lemaradásokat, így a most beharangozott PM830-asban történt pár fontos változás.

Az egyik, hogy az új tárolóban 32 Gb-es MLC Toggle NAND flash chipek dolgoznak majd, melyek 2x nm-es gyártástechnológiával készülnek, továbbá most már a SATA 6 Gbps támogatását sem halogathatták tovább. Már csak azért sem, mert a PM830 beígért átviteli sebessége olvasásnál másodpercenként 500 MB/s, míg írás esetén 350 MB/s lesz. A Samsungnál továbbra sem használják a külső gyártók termékeit, így az új tárolóban saját gyártású vezérlőt és szintén saját firmware-t alkalmaznak.

Sajnos arról nincs hír, hogy a meghajtó IOPS értékeket tekintve mire lesz képes, valamint az árat sem közölték (ami részben érthető, hiszen OEM termékről van szó), csupán annyit lehet tudni, hogy 128, 256 és 512 GB-os kapacitással lesznek elérhetők. Valószínűleg az otthoni felhasználóknak szánt változatok is elkészülnek hamarosan, de ezek várható megjelenési időpontjáról nem érkezett semmilyen információ.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés