Hirdetés

Samsung: még kisebb fogyasztású OLED-kijelzők

Hirdetés

A Universal Display Corporation (UDC) tegnapi bejelentése szerint olyan megállapodást kötött a Samsung SDI-vel, mely lehetővé teszi a koreai vállalat számára, hogy felhasználja az UDC által kifejlesztett technológiákat saját aktív-mátrix OLED-kijelzőiben. A szerves fénykibocsátó diódákra (Organic LED, OLED) épülő, passzív-mátrix rendszerű paneleknek ma a Samsung SDI a legnagyobb szállítója, ám csupán néhány hónapja, hogy épp egy aktív-mátrix rendszerű, 21 hüvelyk képátlójú kijelzővel sikerült méretrekordot döntenie.

Az OLED technológia a vékony és könnyű színes kijelzők következő generációjának legfontosabb szereplője lesz. Az OLED-monitorok kitűnő optikai jellemzőkkel – magas kontrasztaránnyal, széles rálátási szöggel és gyors válaszidővel – rendelkeznek, és mivel nem igényelnek háttérvilágítást, az energiaigényük is kicsi. A tömegtermelést hátráltató problémákat, például színmélység növelését, az alkalmazott szerves vegyületek kémiai stabilitásának biztosítását, vagyis a színek frissességének megőrzését mind jobban sikerül megoldani, és már a gyártási költségek leszorítására is többféle módszert dolgoztak ki, így a Samsung képes lesz a TFT-panelekhez használt gyártósorokon elindítani az OLED-alapú kijelzők készítését is.

A UDC által birtokolt technológiák közül a fejlesztés legelőrehaladottabb stádiumában lévő, foszforeszkáló anyagokat használó PHOLED (Phosphorescent OLED) a legérdekesebb a Samsung számára. Ez az eljárás lehetővé teszi élénkebb színeket garantáló, még kisebb energiafelvételű, kevésbé melegedő és nem utolsósorban hosszabb élettartamú panelek készítését.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés