Hirdetés

Dedikált neuronháló gyorsítót kap az Exynos 9820

A Samsung új csúcskategóriás rendszerchipje még a friss M4 magot is beveti.

A Samsung bejelentette a legújabb rendszerchipjét, amely az Exynos 9820-as jelzést viseli, és a vállalat 8 nm-es LPP node-ján készül, illetve újszerű processzorrészt alkalmaz.

Az előző generációs Exynos 9810-hez viszonyítva kiegészül a DynamIQ koncepció, amelyet a Samsung áttervezett, így a mérnökök felkészítették a rendszert arra, hogy három processzorklasztert is kezeljen. Alapvetően nyolc darab 64 bites mag került a fejlesztésbe, de ezek közül két darab nagy teljesítményű megoldás, két darab számít úgymond közepes opciónak, míg a maradék négy az energiahatékonyságot tartja szem előtt. Utóbbiak lényegében megegyeznek az ARM Cortex-A55-ös IP-kkel, de nem tudni, hogy milyen órajelen dolgoznak. A közepes klaszter az ARM Cortex-A75-re épít, míg a leggyorsabb a Samsung saját fejlesztésű, M4 jelölésű magjait veti be. Sajnos az órajelek, illetve a magok melletti L2 gyorsítótár ezeknél a részegységeknél sem ismert, viszont van egy klaszterek között megosztott tár is, amely állítólag 4 MB-os. A magok egyébként az ARMv8.2-A utasítás-architektúrára épülnek.

A memóriavezérlő nem sokat változott az elődhöz képest, mivel az LPDDR4X szabványt támogatja, a maximum effektív órajelről nincs adat, a memóriabusz viszont maradt 64 bites. Maga a SoC kezeli az UFS 3.0-s szabványt is, ami újdonság, illetve megkapta a korábbinál jobb képességű Shannon LTE modemet, ami 2000 Mbps-os letöltési tempót is lehetővé tehet. Érdemes szót ejteni az NPU-ról (Neural Processing Unit) is, amely az elődhöz képest újítás. Erről nagyon keveset tudni, viszont a vállalat elárulta, hogy bizonyos képfeldolgozással kapcsolatos feladatok mellett, illetve kiterjesztett valóság során hétszeres gyorsulás várható tőle az Exynos 9810-hez viszonyítva, ami persze reális lehet, hiszen az említett lapkában nem volt ilyen dedikált részegység.

Az IGP alapjait az új lapkánál is az ARM szállítja, méghozzá a Mali-G76 személyében, amelyet MP12-es konfigurációban tálal a Samsung. A videók kódolását és dekódolását lehetővé tevő hardver az előző generációhoz képest továbbfejlődött, így elérhetővé vált a 8K-s, 30 Hz-es anyagok kezelése is, míg az ISP, vagyis a képfeldolgozó processzor a 22 megapixeles kamerákat kezeli, amelyekből mehet egy az előlapra és a hátlapra is. Kétkamerás felvételnél a felbontás 16-16 megapixelre csökken. Végül nem hiányzik a VPU, vagyis a Vision Processing Unig sem, ami a képi adatok elemzéséért felel, így felismerhetővé válhatnak az egyes tartalmakon az objektumok, illetve a biztonságért felelős segédprocesszor sem újdonság.

A Samsung Exynos 9820 névre keresztelt rendszerchip várhatóan az érkező Galaxy S10 alapja lesz, de ez csak jövőre jön.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés