CXL 2.0-s szabványnak megfelelő memóriát fejlesztett a Samsung

A vállalat az iparág első megoldásának hírdeti a rendszerét, de ez csak nézőpont kérdése.

Hirdetés

A Samsung bejelentette legújabb CXL memóriájának érkezését, amelyet az iparág első CXL 2.0-s fejlesztéseként hirdetnek. Ez talán a szó legszorosabb értelmében nem teljesen igaz, hiszen az SK Hynix már a múlt évben leleplezte a saját dizájnját, viszont az még kérdés, hogy melyik cég jelenti be hamarabb a tömeggyártás megkezdését. Különösebb jelentősége persze ennek a marketinget leszámítva nincsen.


[+]

A Samsung friss fejlesztése 128 GB-os kapacitást kínál, méghozzá EDSFF (E3.S) formátumban, a bekötésre pedig x8-os PCI Express 5.0-s interfészt használ, amelyen keresztül a CXL protokoll 2.0-s verziója is működik, természetesen a megfelelő képességekkel rendelkező szerverplatformokon belül. A memóriavezérlőt a Montage Technology szállítja, erről a lapkáról nagyjából egy éve írtunk.

A CXL 2.0-s szabvány fő újítása az 1.1-es kiadáshoz viszonyítva maga a switching képesség, ami lényegében a PCI Express switchek kezelését biztosítja. Itt megjegyzendő, hogy nem csak az egyszerű megoldásokra kell gondolni, amely elosztja a sávokat, hanem a komplexebb hardverekre is, amelyek arra is képesek, hogy detektálják az egyes eszközök kiesését, és ezzel lezárják a feléjük vezető sávokat. Ráadásul ma már a switchek összeköttetése is megoldható, sőt, akár több host is kiszolgálhat például egy gyorsítót, vagyis egy céleszközt.

A Samsung szerint a CXL 2.0-s specifikációnak megfelelő memóriájuk teljesítménye nagyjából 35 GB/s lesz, a tömeggyártás pedig az év későbbi részében kezdődik meg, de konkrét dátum ezzel kapcsolatban egyelőre nincs.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés