4 TB-os kapacitással is jön a Samsung új SSD-je

A 2,5 hüvelykes meghajtó az első, végfelhasználói piacra szánt QLC-s megoldás lesz.

A Samsung bejelentette az elkerülhetetlent, a vállalat ugyanis már régóta olyan irányba fejleszt, hogy a QLC, vagyis a cellánként négy bitet tároló technológia előbb-utóbb a végfelhasználói piacon is megvesse a lábát. Ehhez 1 terabites, 96 cellaréteggel rendelkező, QLC-s V-NAND lapkákat fognak felhasználni, méghozzá saját tervezésű vezérlő mellett, amely maximum 32 darab chipet kezel.

Hirdetés

A 2,5 hüvelykes, 7 mm vastag meghajtó 6 Gbps-os SATA interfésszel rendelkezik, így a teljesítményét alapvetően ez korlátozza le. A Samsung maximum 540 és 520 MB/s-os olvasási és írási tempót ígér, utóbbit aktív TurboWrite SLC technológia mellett. Az IOPS teljesítményről sajnos nem érkezett adat.

Mivel a Samsung még csak most kezdte a szükséges QLC-s V-NAND lapkák tömeggyártását, így konkrét modellszámokról még nem beszélnek, de az már kiderült, hogy 1, 2 és 4 TB-os kapacitással érkeznek majd az újdonságok. A vállalat az új lapkákat még M.2 NVMe SSD-khez is fel fogja használni, de erről csak az év későbbi részében szeretnének beszélni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés