Hirdetés

Saját operációs rendszerrel tenné biztonságossá az IoT eszközöket a Kaspersky

Hirdetés

Ahhoz képest, hogy mindenki évek óta beszél róla, az IoT, jobban mondva az azt alkotó eszközök jelentette biztonsági kihívásokkal szinte senki sem foglalkozik, miközben lassan már hetente kerülnek elő a felhasználók után kémkedő tévék, távoli megfigyelőeszközként használható játékbabák és hasonlók. A cégeket azonban nem nagyon érdekli mindez, a fontos az, hogy minél hamarabb piacra dobhassák a következő, megváltást ígérő „okos” eszközt. A Kaspersky Lab megoldása minderre most egy speciális, az IoT-hez fejlesztett és a biztonságot előtérbe helyező operációs rendszer, a KOS (KasperskyOS) lenne amelyet állítólag már 14 éve fejlesztenek.


[+]

Az új rendszert bejelentő blogbejegyzésében Eugene Kaspersky hangsúlyozta, hogy a KOS egyáltalán nem egy X-edik Linux disztribúció, annyira, hogy egy sor sincs benne a Linuxból, hanem egy teljesen új, az alapoktól megírt OS, amelyet a megrendelők igényei szerint tudnak testre szabni és árazni. Ami a felépítést illeti, valójában három termékről van szó, a KOS maga az operációs rendszer, ezen felül van egy önálló és biztonságosnak ígért hypervisor, a KSH, valamint egy, a komponensek közötti biztonságos kommunikációt adó megoldás, a KSS. Az, hogy egy ügyfél melyik (esetleg több) terméket vásárolja meg, rajta múlik, így például a német SYSGO már meg is vásárolta a KSS licencét a saját PikeOS nevű operációs rendszeréhez, míg a Kraftway nevű, switcheket gyártó cég a teljes KOS rendszert használja. A zárt rendszerek vs. biztonság vita kapcsán fontos, hogy a Kaspersky ígérete szerint a vásárlóknak lehetőségük lesz megtekinteni a forráskódot is, hogy lássák, nem kerültek be hátsó ajtók és más nem dokumentált „szolgáltatások” a rendszerbe.

Hirdetés

Azóta történt

  • Frissítve! Egyre veszélyesebb IP-kamerák

    Igen méretes botnet kialakítására nyújt lehetőséget egy többféle márkanév alatt is forgalmazott, kínai gyártmányú webkamera.

Előzmények

Hirdetés