Saját hardverrel venné be az önvezető autók piacát a Tesla

A vállalat szerint az FSD nevű fejlesztésük egészen extrém teljesítményre képes.

A Tesla régóta üldözi az önvezető autók piacát, ami lassan, de biztosan bővül. A vállalat erre igen komoly kitörési lehetőségként tekint, amit mi sem bizonyít jobban, hogy teljesen saját fejlesztésű hardverrel készülnek meghódítani a területet.

A Tesla eredetileg az NVIDIA partnere volt az érintett területen, de egy ideje már tudni lehet, hogy nem igazán elégedettek azzal a teljesítménnyel, amit úgymond beszállítva kapnak. Elon Musk, a vállalat vezetője még a múlt év nyarán nyilatkozta, hogy a grafikus számításokra tervezett részegységek egyszerűen nem elég gyors és költséghatékony megoldások, így egy célirányosan tervezett áramkörrel többre lehet menni. Akkor valószínűleg már tudta, hogy készül a házon belüli lapkájuk, amelyet most be is mutattak.


[+]

A Tesla FSD, vagyis Full Self Driving nevű fejlesztés egy 260 mm²-es rendszerchip, amely 14 nm-es FinFET node-on készül, és 6 milliárd tranzisztort tartalmaz. A gyártást a Samsung végzi majd.


[+]

A lapkán belül 12 darab ARM Cortex-A72-es processzormag található, amelyek 2,2 GHz-es órajelen üzemelnek. Mellettük egy ismeretlen GPU található, ami valójában nem is igazán GPU, számos grafikai munkára kialakított részegységtől meg van fosztva, lényegében csak egy mátrixszorzások gyorsítására kialakított compute egység, amely 600 GFLOPS-os teljesítményt képes leadni, továbbá képes a 16 és 32 bites lebegőpontos operációk végrehajtására is. A felesleges hardverelemek kivágásával egy viszonylag nagy neuronháló gyorsítót (NNU) sikerült beépíteni. Ennek 32 MB-os SRAM-ja van, 96x96 tömbös feldolgozóval, a teljesítmény pedig 2 GHz-es órajelen eléri a 36 TOPS-ot. Mivel két NNU van egy lapkában, így összesen 72 TOPS-ról beszélhetünk.


[+]

A lapka része még egy 24 bites futószalaggal, valamint fejlett tone mappiggal és zajcsökkentéssel rendelkező, 1 gigapixel/másodperces sebességű ISP, amit kiegészít a HEVC-s videokódoló, valamint két biztonsági részegység.

Az előző két bekezdésben taglalt részegységeket egy lapkán belüli hálózat kapcsolja össze, és ezek így érik el a 128 bites buszon bekötött, LPDDR4 szabványú rendszermemóriát, amelynek a memória-sávszélessége 68 GB/s.

A teljes, egyébként 72 wattot fogyasztó hardvert tekintve a Tesla két darab, AEC-Q100 minősítésű FSD-t alkalmaz majd egy modulon, vagyis összesen 144 TOPS-os teljesítményt várnak, ami egészen kellemes a maga kategóriájában. A Tesla elsődlegesen a robottaxik tekintetében számít a rendszerre, a szolgáltatásukat ugyanis jövőre indítják. Ez a vállalat szerint a készülő szoftveres háttérrel 4-es szintű önvezetést biztosít majd, vagyis nem tekinthetők még teljesen önállónak, de képesek már olyan döntéseket hozni, amelyekkel a nem várt helyzeteket is jól tudják lereagálni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Tesla

Előzmények

Hirdetés