Hirdetés

Részletek a Sandy Bridge CPU-khoz való vezérlőhidak hibájáról

A hét elején robbant a bomba, miszerint az Intel egy szoftveres úton javíthatatlan hibát talált a 6-os szériába tartozó vezérlőlapkákban. A vállalat a H67-es és a P67-es chipeket szállította idáig, de a termelést azonnal leállították, és folyamatban van a hiba hardveres úton történő javítása. Mint kiderült a gond a 3 Gbps-os SATA portok vezérlőjét érinti, melynek teljesítménye a terheléstől függően lassan visszaesik, és idővel működésképtelenné válik.

Hirdetés

Steve Smith, az Intel szóvivője az Anandtech számára pontosan elmagyarázta a probléma okát. Az új generációs lapkák két eltérő PLL vezérlést használnak a SATA portokhoz. Az egyik a két darab 6 Gbps-os interfészért felel, míg a másik a négy darab 3 Gbps-os megoldásért, amelyekkel felmerül a hiba. A gond az, hogy az utóbbi vezérlőben egy tranzisztorhoz túl vékony az alkalmazott kapuoxid réteg, ami ahhoz kell, hogy alacsony feszültségen is bekapcsolható legyen a tranzisztor. Az Intel túl magas feszültséget használ ehhez, ami a vártnál több szivárgó áramot eredményez, és lényegében ez vezet a 3 Gbps-os SATA portok degradálódásához.

Az Intel az adatok alapján eddig 8 millió hibás lapkát szállított le, ám Steve Smith elmondta, hogy a visszahívás nem minden termékre vonatkozik. A kivételt többnyire a mobil masinák képezhetik. Mivel a notebookokban ritkán használnak a gyártók két SATA portnál többet, így alkalmazható a két darab 6 Gbps-os interfész is. Ilyen esetben a hibás vezérlőhöz tartozó portok nincsenek használatban, azaz probléma nem befolyásolja a működést. Arról nincs pontos információ, hogy mely készülékek vannak így bekötve, vagyis bővebb felvilágosításért az adott notebook gyártójához kell fordulni.

A kiskereskedelmi piacra szánt alaplapok esetében szintén a gyártók felelnek a garanciáért. Az Intel vizsgálatai szerint 5% az esélye annak, hogy átlagos használat mellett a 3 Gbps-os SATA portok működésképtelenné válnak hároméves időtartamon belül. Mivel a garancia a legtöbb termék esetében három évre vonatkozik, az alaplapgyártók kezében van a döntés a már értékesített, de még hibátlanul működő termék cseréjével kapcsolatban. Sajnos a partnerek ezzel kapcsolatban még nem foglaltak állást, így nem tudni, hogy mely cégek fogják felvállalni a már eladott alaplapok visszahívását, illetve garanciális cseréjét. Természetesen a probléma valós, és idővel biztosan elhasználódik a hibás vezérlő. Ennek megfelelően az érintett vásárlók bátran reklamálhatnak, sőt akár jogi útra is terelhetik az ügyet, ha az adott gyártó nem működik együtt.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés