Rendszermemóriával kisegített ATI videokártyák

Az ATI tavaszkezdő lendületében több újdonságról is hírt adott a napokban, ehhez társul most a notebookok után immár az asztali videokártyák belépő szegmensében is elérhetővé tett HyperMemory technológia. Az NVIDIA konkurens TurboCache technológiájához hasonlóan az ATI megoldása is olcsóbb grafikus gyorsítók előállítását célozza meg, amennyiben magán a kártyán kevesebb RAM kap helyet, és cserébe a GPU a gyors (és szimmetrikus!) PCI Express buszon keresztül a rendszermemóriából foglalhat magának tárterületet. Egyik gyártó technológiája sem nevezhető a hagyományos asztali videokártyák versenytársainak, ám az integrált megoldásokhoz képest jelentős teljesítmény-, illetve minőségtöbbletet jelentenek.

Hirdetés

Az NVIDIA-féle TurboCache egy sor variációt kínál a GPU 64 vagy 128 bites (osztott) memóriainterfészére és a különböző órajelekre komponálva, ezzel szemben az ATI kevesebb, egyúttal áttekinthetőbb lehetőséget kínál ma bejelentett Radeon X300 SE kártyáival.

A Radeon X300 SE 128 MB HyperMemory névre hallgató típus 32 MB saját memóriával rendelkezik, ami két darab 4Mx32 BGA chipet takar. A Radeon X300 SE 256 MB HyperMemory elnevezésű kártyán 128 MB VRAM található négy darab 16Mx16 TSOP lapka formájában.

Az NVIDIA gyakorlatához hasonlóan a típusjelzésben olvasható adat itt is a rendszermemóriával együtt igénybe vehető tárterület mennyiségét jelüli. Egyéb paramétereikben a két változat megegyezik: az RV370 SE magra épülő GPU 325 MHz, a helyi, 64 bites interfészre csatlakozó memória pedig 300 MHz órajelen jár.

Bár teljesítményük a DirectX 9-kompatibilitás ellenére nem teszi alkalmassá e grafikus vezérlőket újabb játékok élvezetére, passzív hűtésük, vagyis hangtalan működésük és kis méretük ideálissá teheti őket nappaliba szánt, elsősorban videózásra, zenehallgatásra használt kis gépek építéséhez. Árinformációval egyelőre csak a kisebb, Radeon X300 SE 128 MB HyperMemory típussal kapcsolatban rendelkezünk: ajánlott kiskereskedelmi ára az Egyesült Államokban 59 dollár. A technológiával felvértezett videokártyák hamarosan számos gyártó kínálatában megjelennek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés