Ramiris Dealer Nap: a Samsung a piacon

A Samsung nem kis cég, ahogy a Samsung Electronics Magyar Rt. sem az. Jelenleg például első helyen áll hazánkban a TFT-k, a TFT + CRT-k, valamint a HDD-k piacán. Ez utóbbi nem kis teljesítmény ahhoz képest, hogy forgalmazásukat csak 2002-ben kezdte meg a cég, ráadásul rögtön komoly csatákat kellett vívnia a szürkepiaccal.

Hirdetés

Számok következnek, melyek noha szárazak, sokat elárulnak a PC-s piacról. A tavalyi évhez képest idén a Samsung például 13 %-kal tudta növelni katódsugárcsöves monitorainak eladásait, míg a TFT forgalom 142 %-kal bővült. Tudni kell persze, hogy ez a két változás hozta nagyjából egálba a két termékvonalat az abszolút számok terén. Mindemellett ahogy a Samsungnak sincs kétsége afelől, hogy a jövő a TFT-ké, úgy a piacnak sem. Ezen belül is a 17 colos TFT-k hódítanak, és maradnak még fókuszban jópár évig (lényegesen tovább, mint a 15 colos kistestvéreik tették).

Jelenleg a Samsung a TFT + CRT piac 20,1 %-át birtokolja itthon, ezzel első.

Optikai meghajtóknál a CD-ROM végső hörgéseit hallhatjuk: jövőre eltűnik a sokat szolgált termék a piacról, helyét szép lassan a DVD-írók veszik át. A Samsung itt 21 %-ot mondhat magáénak, amellyel második helyen áll.

A merevlemezekből származó árbevétel 173 %-kal nőtt, a Samsung 55 %-os – talán kicsit túlzóan becsült, de mindenképp figyelemre méltó – részesedésével itt szükségképpen vezeti a piacot. A merevlemezek forgalma egyébként már több, mint felét teszi ki a TFT-kének, ami az árkülönbséghez képest komoly eredmény.

Csak tavaly kezdték el forgalmazni lézernyomtatóikat, de már a második helyen állnak a ranglétrán. A HP mögött, természetesen, nem kis lemaradással, természetesen. Míg a HP 60 % fölött tanyázik, addig a Samsung az impresszív 16,4 %-ot kaparintotta meg. Bő egy év alatt ez nagyon komoly teljesítmény, főleg, hogy a harmadik helyezett már csak 5 %-ot birtokol. E téren egyébként 500 %-ot nőtt a hazai vállalat.

És végül egy ambíciózus jóslat: a Samsung hiszi, hogy világszinten 2010-re letaszítja a trónról a HP-t a nyomtatók piacán. Meglátjuk...

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés