Hirdetés

Pokoli csapás érte a Rambust

A Rambust sokan támadták korábban azzal, hogy az úgynevezett Barth-szabadalmakhoz erkölcsileg kifogásolható úton jutottak hozzá. Richard Barth bejegyzései között három szabadalom található, melyek közül a legfontosabb az úgynevezett szinkron dinamikus véletlen hozzáférésű memóriavezérlővel kapcsolatos. Ez lényegében az összes olyan memóriavezérlővel rendelkező lapkát érinti, amely DDR, DDR2 vagy DDR3 szabványú memóriákra épít, ideértve a mobil megoldásokat, illetve a GDDR3, GDDR4 és GDDR5 típusú memóriát használó grafikus processzorokat.

Hirdetés

A Rambus láthatóan sok helyről követelhet licencdíjat, amit sok vállalat nem is kifogásol, hiszen jogilag a Barth-szabadalmak a Rambushoz tartoznak. Az erkölcsi kérdésekben azonban nem értettek egyet a potenciális licencelők, illetve talán a tényleges licencelők sem. Ennek konkrét eredménye, hogy nem mindenki fizet a vállalatnak. Ebből rengeteg per született az utóbbi időben, melyek többsége a Rambus győzelmét hozta. Kétségtelen, hogy a szabadalom birtoklásának tényével egyet lehet érteni, hiszen a papírok világosan bizonyítják ezt. Az azonban már más kérdés, hogy a Rambus hogyan jutott hozzá ezekhez. Erről máig viták folynak, de röviden elmondható, hogy a Rambus régen a JEDEC tagja volt, és a Barth-szabadalmakat lényegében titokban védették le, majd mire a világ kiszolgáltatottá vált ezekkel kapcsolatban, akkor a vállalatnak már nyert ügye volt.

A fentiek alapján tehát bátran lehet vizsgálódni a Barth-szabadalmak bejegyzésének körülményeiről, és az Egyesült Államok kormányzata ezt meg is tette. Ennek eredménye lett, hogy január 24-ére érvénytelenítették Richard Barth mindhárom szabadalmát (kettőt ezek közül korábban töröltek), ami katasztrofális hatással lehet a Rambusra nézve, mivel a cég bevételének jelentős része innen származik. Szintén kérdés, hogy a már fizető cégek miképp reagálnak erre, hiszen jogilag már inog a Rambus lába alatt a talaj.

Linda Ashmore, a Rambus szóvivője a történtekhez csak annyit fűzött hozzá, hogy a vállalat kiértékeli a helyzetet. A Rambus természetesen fellebbezhet a döntés ellen, így akár a Washingtonban található Amerikai Szövetségi Fellebbviteli Bíróságig is eljuthat az ügy, ahol a végső ítélet fog megszületni. Ez természetesen még sok idő lesz, mivel a vállalat ragaszkodni fog a Barth-szabadalmak birtoklási jogához, hiszen nélkülük akár csődbe is mehetnek.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés