A következő nagyobb frissítésben érkezik a HIP a Radeon Software-be

Az AMD HSA implementációjának számító ROCm csomag egyelőre részlegesen lesz támogatva a Windowson belül.

Az AMD még 2015-ben mutatta be a Boltzmann Initiative névre keresztelt szoftvercsomagot, amelyből a vállalat HSA implementációjának számító ROCm kinőtt. Utóbbi lassan eléri az 5.0-s verziószámot, de még mindig csak a szuperszámítógépek piacát célozza, viszont a jövőben ez változni fog.

Hirdetés

Az AMD már régóta dolgozik azon, hogy a ROCm csomagot átrakja Windowsra, ami azért nehézkes, mert ez az operációs rendszer még nincs felkészülve arra, hogy a grafikus vezérlőt a központi processzor teljes értékű társként kezelje, ugyanakkor a rendszer egyes részei már portolhatók, és a következő nagyobb, 21.40-es sorozatú Radeon Software kiadásban már benne is lesznek. Ez alatt konkrétan a HIP-et (Heterogeneous-computing Interface for Portability) kell érteni, ami Windows operációs rendszeren a PAL-on fut, vagyis a meghajtó platform absztrakciós rétegén. Ezáltal a legújabb képességek támogatása nem lesz lehetséges, tehát maga a ROCm csomag továbbra is jóval többet fog tudni, de ami megoldható a Microsoft operációs rendszerén belül, az át lesz emelve.

A HIP-et első körben a Radeon RX 6000 sorozatú grafikus vezérlők fogják kezelni. Úgy tudjuk, hogy a változásokkal a ROCm OpenCL implementációjára nem lesz kicserélve a Windows meghajtókba épített megoldás. Ennek az oka, hogy a ROCm csomag nem éppen szabványosan használja az OpenCL-t, aminek a HPC-piacon van értelme, de végfelhasználói szinten csak bonyolítaná az amúgy sem egyszer OpenCL szoftverkörnyezetet, így itt megmarad a szabványos implementáció, a HIP ezt csupán kiegészíti.

Információink szerint az AMD a HIP-et tartalmazó Radeon Software első stabil kiadását még idén kiadhatja.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés