2018. február 22., csütörtök

Útvonal

Hírek » Videokártya rovat

Gyakorlatilag eljutott a nyugati piacokra a Radeon RX 560D

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Csak éppen a D jelzés maradt le róla, ami megkülönböztetné a normál verziótól.

Az AMD még áprilisban mutatta be a Radeon RX 560-as VGA-t, amit a nyáron követett egy Kínának szánt RX 560D. A két termék között a felhasznált komponensek szempontjából nem volt nagy különbség, gyakorlatilag mindkettő a Polaris 21-es lapkára épített, csak amíg a normál verziónál az összes beépített, egészen pontosan 16 darab multiprocesszor aktív volt, addig a D-s modellnél kettő le lett tiltva. Ez azt eredményezte, hogy a Radeon RX 560 1024, míg a Radeon RX 560D 896 darab shader részelemet használt, vagyis utóbbi lassabb. Ugyanakkor ennek az volt az előnye, hogy a PCI Express csatoló tápellátása önmagában is elégnek bizonyult, mivel bizonyos esetekben fontos, hogy ne legyen külső tápcsatlakozó a kártyán. Nem volt ezzel igazából semmi gond, elvégre két eltérő specifikáció futott más név alatt, méghozzá különböző előnyökkel és hátrányokkal.

H​i​r​de​t​é​s

Az egész októberben kezdett érdekessé válni, ugyanis az ASUS egy olyan Radeon RX 560-at mutatott be, amelyben 16 helyett 14 multiprocesszor volt aktív, és ez a DirectCU II EVO sorozatba sorolt termék lényegében képes volt biztosítani az energiaigényét a PCI Express csatolóból. Akkor azt lehetett hinni, hogy ez egy egyedi döntés, mondhatni az ASUS talált egy értékes piaci rést, amit egy külön termékkel betömtek, de mára kiderült, hogy valójában a Kínának szánt Radeon RX 560D lett elérhető a nyugati piac számára is.

Ez önmagában nem lenne probléma, csak éppen nyugaton a gyártók lehagyják róla a D jelzést, ami pont megkülönböztetné ezt a modellt a normál verziótól. Ráadásul úgy tűnik, hogy mindez tudatos, mivel az AMD is kiegészítette a Radeon RX 560 specifikációját, így mostantól 14 és 16 multiprocesszorral rendelkező konfigurációt is engednek. Előbbi nyilván lassabb, noha kétségtelen tény, hogy az eredeti 80 wattos TDP keret is megváltozott, ugyanis a kisebb kiadás beéri 60 wattal is. Manapság persze egyáltalán nem egyedi jelenség, hogy a GPU-kat fejlesztő cégek ugyanolyan névhez eltérő specifikációkat kötnek, de ezeket a vásárlók nehezen különböztetik meg.

A gyártópartnerek még résen lehetnek, ahogy az ASUS igazából erre is figyel, ugyanis egyértelműen az EVO jelzés alá rakják a kevesebbet fogyasztó és lassabb Radeon RX 560-at, tehát ez még könnyen értelmezhető a vásárlók számára. Ugyanakkor a Sapphire esetében már más a helyzet: a cég konkrétan két változatot forgalmaz a Pulse Radeon RX 560-ból, és a gyorsabb, illetve a lassabb verziókat mindössze a modellszám (11267-00 és 11267-18) különbözteti meg. Noha olyan adatról van szó, ami leolvasható a dobozról, de egyrészt eléggé el van rejtve a szemek elől, másrészt a jelentése sem egyértelmű a vásárlók számára.

A fentiek miatt érdemes fokozatosan figyelni a Radeon RX 560 vásárlásakor, ezen belül is felkeresni az érintett gyártók weboldalát, ahol a szükséges információk elérhetők.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

H​irdet​é​s​

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.