Radeon RX 500X? Mi ez már megint?

Valójában annyira jönnek az izgalmas "új" fejlesztések, hogy bizonyos gyártóknál már meg is jelentek.

A világ nemrég figyelhetett fel arra, hogy az AMD hivatalos weboldalán belül elérhetővé vált egy Radeon RX 500X sorozat, amelyhez ugyan még nem tartozik egyetlen termék sem, de ez jellemzően csak idő kérdése szokott lenni. A kérdés rögtön adódik: mik lehetnek ezek?

Hirdetés

A sok találgatás helyett érdemes kiindulni abból, hogy az OEM-partnerek évente szeretnek új jelzéseket kapni, még akkor is, ha csak ugyanazt a hardvert adhatják el. Emiatt volt korábban is sok átnevezés, és gyakorlatilag a Radeon RX 500X sorozat sem fog sokban különbözni a Radeon RX 500-tól, csupán az OEM-ek igényeit figyelembe véve dobnak a termékek neve mögé egy X-et. Persze némi órajelemelés nem kizárt, de ez sokszor eleve az adott gyártópartner döntése, a lapkák szintjén viszont nem lesz változás.

Acer Nitro 5 Radeon RX 560X-szel
Acer Nitro 5 Radeon RX 560X-szel

Ráadásul a Radeon RX 500X sorozat fejlesztései annyira jönnek, hogy némelyik már meg is érkezett. Például az Acer Nitro 5 notebook egyes verzióiban már Radeon RX 560X dolgozik az eredeti Radeon RX 560 helyett. Ennek a változásnak a néven kívül tényleg nincs különösebb jelentősége, a gyártópartnerek igénylik a friss típusjelzéseket, amit meg is kapnak, és ez látszólag olyan, mintha újítottak volna. Persze a valóságban nem, de ez adja meg ezeknek a lépéseknek a bizarr báját.

A dobozos VGA-k piacára ezek a változások egy ideje már nem jutnak el, ugyanis itt az efféle átnevezéseknek ma már inkább negatív visszhangja szokott lenni. Az ilyen akciók tehát jó ideje OEM szintre korlátozódnak, vagyis túl sok dolgot nem kell belelátni a frissen megjelent sorozatba: a partnerek kérték és megkapták.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés