RDNA architektúrára épít az új professzionális Radeon

Az AMD Radeon Pro W5700 olcsón kínál sok szolgáltatást és nagy teljesítményt.

Az AMD a nyáron mutatta be az új generációs Radeon sorozatot, most pedig bejelentették, hogy érkezik a professzionális szegmenst célzó verzió. A Radeon Pro W5700-as jelzésű modell a hardver tekintetében nem igazán különbözik az játékosoknak szánt opcióktól. Ugyanúgy a 7 nm-es node-on készülő, 10,3 milliárd tranzisztorból álló, Navi 10 kódnevű GPU-ra épít, amely az új RDNA (Radeon DNA) architektúrát használja. A pontos adatokról az alábbi táblázat ad felvilágosítást:

AMD Radeon Pro W5700 sorozat (RDNA architektúrával)
Típus W5700
GPU kódneve Navi 10
Architektúra RDNA
Alap-/maximális órajel (tipikus órajeltartomány) 1183/1930 MHz (1630-1880 MHz)
Shader részelemek száma 2304
Textúrázók száma 144
Blending egységek száma 64
Raszter órajelenkénti teljesítménye 64 pixel
DMA motorok száma 2
Pixel kitöltési sebesség 123,5 GPixel/s
Texel kitöltési sebesség 277,9 GTexel/s
Elméleti számítási teljesítmény (FP16) 17,8 TFLOPS
Elméleti számítási teljesítmény (FP32) 8,89 TFLOPS
Effektív memória-órajel 14 GHz
Memória típusa GDDR6
Memóriabusz 256 bit
VRAM kapacitása 8 GB
Memória-sávszélesség 448 GB/s
FreeSync (2 HDR) támogatás van
10 bites színmélység támogatása van
DisplayPort 1.4 kimenetek száma 5 darab (mini)
Display Stream Compression támogatás
van
USB Type-C
1 darab (15 wattos teljesítményátvitel)
Interfész
x16-os PCI Express 4.0
PCI Express tápcsatlakozók 6+8 tűs
Maximális fogyasztás
205 watt
Listaár (dollár) 799

A táblázatból a lényeg leszűrhető, de érdemes kiemelni, hogy az AMD a fogyasztás tekintetében a maximum értéket adta meg, ami arra vonatkozik, ha az USB Type-C port energiát is biztosít. Enélkül a hardver maximális terhelés melletti fogyasztása inkább 188 watt körül alakul. Fontos megemlíteni, hogy az AMD a korábbi, hasonló árszintre pozicionált professzionális VGA-khoz képest megnövelte a támogatott kijelzők számát. A cég szerint ez egy igény volt az ügyfelek részéről, ugyanis sokaknak nem feltétlenül szükséges az a teljesítmény, amit egy igen drága professzionális VGA kínál, de kijelzőkimenet kellene. Emiatt döntött úgy a gyártó, hogy a DisplayPort alt mode-ot is támogató USB Type-C mellé öt darab mini DisplayPort 1.4-et helyeznek, ráadásul ezek mindegyike támogatja a Display Stream Compressiont, vagyis egymaguk képesek kiszoglálni egy 8K-s 60 Hz-es kijelzőt.

A Radeon Pro W5700-zal az AMD a Quadro RTX 4000-et célozza meg, és a két hardver a cég mérései szerint nagyjából hasonló teljesítményre képes.

[+]

A legfőbb különbség most is az, hogy az AMD az elmúlt években jelentős mértékben optimalizált a meghajtó multitaszking képességére, annak érdekében, hogy több alkalmazás egymás melletti futtatása is csak egészen minimális mértékben lassítsa a grafikus vezérlőt terhelő program teljesítményét. Ennek egészen egyértelműen látszik az előnye, ha egy GPU-t terhelő alkalmazás a CPU-t terhelő applikáció mellett fut. Utóbbi esteben az AMD meghajtója a hardver teljesítményének a 89%-át képes biztosítani, míg az NVIDIA erre a problémakörre nem optimalizál, így a Quadro nagyon lelassul, hiszen nem jut elég erőforráshoz a CPU oldalán.


[+]

Ugyanerre a meghajtóoldali optimalizálásra vezethető vissza az is, hogy a Radeon Pro W5700-nak kisebb a teljes rendszeren belül mért fogyasztása, holott a Quadro RTX 4000 energiaigénye papíron kisebb. Ezt ki lehetne mérni a gyakorlatban is, de ha a teljes rendszer, konnektorból felvett teljesítménye a mért paraméter, akkor az AMD előnyt kovácsol abból, hogy a Radeon Pro Software ugyanolyan munkafolyamathoz kevésbé terheli a CPU-t, vagyis a processzor oldalán már energiát spórol. Ez teljes mértékben szoftveres fejlesztés, tehát semmi trükk nincs a hardverbe az AMD részéről, a grafikus meghajtójuk ebből a szempontból egyszerűen sokkal jobban működik.


[+]

A Radeon Pro W5700 esetében még kiemelendő a név, ugyanis az AMD úgy döntött, hogy mostantól az asztali piacnak megegyező számozással dolgoznak a professzionális piacon is, ami a cég szerint könnyebben beazonosítható hardvereket jelent a potenciális vásárlók számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés