Hirdetés

2017. október 21., szombat

Útvonal

Hírek » Videokártya rovat

Felkészültek a virtuális valóságra a friss GeForce és Radeon driverek

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Az NVIDIA és az AMD legújabb kiadású eszközillesztői leginkább az új irány iránt érdeklődő felhasználóknak szólnak.

Az AMD és az NVIDIA szinte egyszerre adott ki egy-egy új grafikus meghajtót, amelyek ezúttal a virtuális valóságra való felkészülést biztosítják, hiszen a felhasználók viszonylag jelentősnek mondható része már megkapta az előrendelt Oculus Riftet, és a HTC Vive startjáig is csak pár nap van hátra.

Mindkét vállalat új meghajtója támogatja az Oculus SDK 1.3-as verzióját, illetve a HTC Vive-hoz való Valve OpenVR SDK legújabb változatát, valamint az ezekhez tartozó futtatási környezeteket. Mindemellett az AMD frissítette a LiquidVR csomagját, míg az NVIDIA bevezette a VRWorks csomagot, amely korábban GameWorks VR, valamint még korábban VR Direct néven futott. Természetesen a frissítésekkel együtt az elérhető, virtuális valóságot támogató játékokra is befutottak bizonyos optimalizálások.

Az egyéb újításokat tekintve a Radeon Software Crimson Edition új verziója frissített CrossFire profilt kínál a Hitman DirectX 11-es módjához, illetve az Everybody's Gone to the Rapture című, még be nem jelentett játék is kapott egy CrossFire profilt. Mindemellett hivatalosan támogatottá vált a nemrég bemutatott Radeon Pro Duo nevű csúcs-VGA.

A Radeon Software Crimson Edition 16.3.2-es szoftvercsomag és a hozzá tartozó dokumentáció letölthető az AMD szerveréről. A meghajtó a Windows 10, 8.1 és 7 operációs rendszereket támogatja, és a Radeon HD 7000, 8000 (OEM), valamint az R7 és R9 200, 300 , illetve Fury szériás grafikus kártyákhoz, az eddig megjelent, GCN architektúrára épülő IGP-vel rendelkező APU-khoz, valamint a Mobility HD 7000M és 8000M sorozatba tartozó mobil Radeonokhoz telepíthető, azaz mindenre, amiben GCN architektúra dolgozik. Fontos adalék, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is. A Windows 7 alatti megbízható működéshez az AMD kiemelten ajánlja, hogy a felhasználó telepítse az operációs rendszerhez tartozó első szervizcsomagot, mely beszerezhető a Microsofttól. A szervizcsomag telepítése nélkül a driver egyes funkcióinak hibátlan működése nem garantált. Ugyanez igaz a Windows 8-ra is, amelyet Windows 8.1-re kell frissíteni.

Az NVIDIA a 364.72-es meghajtóprogramját tette elérhetővé, amely a fentebb részletezett, virtuális valóságra vonatkozó újítások mellett a Quantum Break, a Killer Instinct, a Dark Souls 3 című játékokhoz, valamint a Paragon előzetes verziójához tartalmaz profilokat.

Az új meghajtóhoz tartozó dokumentáció, illetve maga a driver – a megfelelő adatok megadása után – letölthető az NVIDIA szerveréről.

Az eszközillesztő a Windows 10, 8.1, 7 és Vista operációs rendszerekre telepíthető, és az Ion, valamint a GeForce 400, 500, 600, 700, 900 és a Titan szériás termékekkel rendelkező felhasználók hasznosíthatják. Ezenkívül az illesztőprogram tartalmazza a 9.15.0428-as verziójú PhysX drivert is. A mobil GeForce-ok támogatását az NVIDIA külön meghajtóval oldja meg.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.