A vezetékes kapcsolat tempóját kínálják a Qualcomm új Wi-Fi vezérlői

Az IEEE 802.11ay-os szabványú megoldások hátránya, hogy szó szerint falakba ütközhet.

A Qualcomm bejelentette, hogy új szintre emelnék a Wi-Fi sebességét, ugyanis érkeznek a vállalat IEEE 802.11ay-os szabványú vezérlői (QCA64x8 és QCA64x1). Ezek segítségével a vezetékes hálózathoz hasonló teljesítmény érhető el, csak éppen vezetékek alkalmazása nélkül.

Az említett szabványra épülő termékeknek már rég meg kellett volna jelennie, de különféle nem várt tényezők miatt bemutatkozás folyamatosan csúszott, de a következő év már az új lehetőségekről fog szólni. A IEEE 802.11ay felfogható egy továbbfejlesztett IEEE 802.11ad-nek. Ennek köszönhetően az mmWave-alapú megoldás 60 GHz-es sávot használ, az adatátviteli sebesség pedig 10 Gbps felett lehet, míg a késleltetés a vezetékes kapcsolatokkal vetekszik.

Azért némi hátrány is van, mivel a 60 GHz-es sáv nem igazán szereti a falakat, tehát hiába hidalható át 300-500 méteres távolság a IEEE 802.11ay szabvánnyal, a kommunikáló eszközök szempontjából tökéletes rálátásra van szükség.

A Qualcomm az új vezérlőinek a felvevőpiaca leginkább a kiterjesztett és virtuális valóság lehet, ahol a következő nagy dobás a headsetek teljesen vezeték nélküli működése, és ehhez mindenképpen szükség van az IEEE 802.11ay sebességére.

Előzmények

Hirdetés