PowerColor Devil 13 HD 7990: dupla GPU vörös és fekete köntösben

Hirdetés

A TUL berkein belül működő PowerColor legújabb Devil 13 VGA-t zárt ajtók mögött már volt lehetőségünk megtekinteni a Computex alkalmával, de a 315 mm hosszú, három kártyahelyet is felemésztő monstrum hivatalos bejelentését egészen a mai napig halogatták. Az AMD VGA-knál használatos elnevezési séma alapján már a számozásból tudni lehet, hogy a most bemutatott HD 7990 VGA két GPU-t vonultat fel, melyek gyakorlatilag megegyeznek a HD 7970-re kerülő, 28 nm-es Tahiti XT jelzésű chipekkel.

Erősen sarkítva, a PowerColor ördögi kártyája két Radeon HD 7970 egy NYÁK-on, dupla GPU-val (összesen 4096 számolóegység, 256 textúrázó, 64 ROP) és 2x3 GB GDDR5 memóriával. Hogy ez mennyire hivatalos megoldás, arról lehetne vitatkozni, hiszen a HD 7990 referenciaként legfeljebb papíron létezik, és a TUL saját bevallása szerint is egyedi megoldást alkalmaztak. Ez a valóságban egy 12+2+2 fázisú digitális PWM-mel és prémium elektronikai alkatrészekkel ellátott kártyát jelent, amire egy három ventilátorból és 10 hőcsőből álló hűtés került, hogy megbirkózzanak a nagy teljesítményfelvétellel, megelőzve a termikus problémákat.

A GPU-k órajelei megegyeznek a Radeon HD 7970 referencia adataival, azaz alapjáraton egyenként 925 MHz-es órajelre vannak belőve, de ez nem jelenti, hogy nincs benne több tartalék: a hátoldali kivezetések közé rejtett gombbal aktiválható a másodlagos BIOS, aminek hatására az órajelek 1000 MHz-re ugranak. A 2x384 bites memóriabuszon kapcsolódó 2x3 GB GDDR5 memórialapkák 1375 (effektív 5500) MHz-es frekvencián ketyegnek, ami szintén megegyezik a HD 7970-nél alkalmazott referencia értékkel – ám erre nincs hatással a turbo BIOS aktiválása.

A Devil 13 HD 7990 hatalmas és exkluzív csomagolásban érkezik, feltörhető pecséttel a belső doboz tetején. A csomagban a három kártyahelyet elfoglaló óriás mellett megtalálható a kártya alátámasztására szolgáló PowerJack kiegészítő, valamint egy Wiha System 6 csavarhúzókészlet 11 darab cserélhető, megfordítható szárral.

Pontos megjelenési dátumot és árat nem jelölt meg a gyártó, de tekintettel a hivatalos bejelentésre, vélhetően napokon belül megérkeznek az első darabok. Abban pedig biztosak lehetünk, hogy az ajánlott ár 999 dollár lesz, ahogyan azt a különleges csúcskategóriás termékeknél (legyen az VGA vagy processzor) már megszokhattuk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés