Mutogatja a PCI Express 5.0 erejét a Phison, a Micron és az AMD

Az idei Flash Memory Summiton kiállított konfiguráció komoly adatátviteli tempót kínál.

Májusban írtunk arról, hogy az AMD-vel és a Micronnal szövetkezik a Phison, méghozzá annak érdekében, hogy minél hamarabb megjelenhessenek a piacon a PCI Express 5.0-t támogató NVMe SSD-k. Az érintett felek ehhez a saját szakterületükön teszik hozzá a szükséges technológiát, így például a Phison a PS5026-E26-os vezérlőt, az AMD az Zen 4-es processzorra épülő platformot, míg a Micron a 232 cellarétegű TLC NAND flash lapkáját.

Hirdetés

(forrás: Tom's Hardware) [+]

Ezek együtt még sosem voltak bemutatva a nagyközönség előtt, de a Tom's Hardware beszámolója szerint az idei Flash Memory Summit alkalmával az érintett trió összerakott egy komplett, hatmagos CPU-val dolgozó PC-t, amely a CrystalDiskMark SEQ1M Q8T1 tesztjében 10 GB/s körüli olvasási és írási tempót mutatott fel. Valószínű persze, hogy ez még nem végleges eredmény, de közel lehet ahhoz, amit majd a végfelhasználók láthatnak a megfelelő hardverek későbbi megvásárlása után.

Az első Phison PS5026-E26-os vezérlővel felszerelt PCI Express 5.0-s SSD-k egyébként várhatóan ősz első felében érkeznek, nagyjából akkor, amikor az AMD-nek befut a Socket AM5-ös platformja a Zen 4 magokat biztosító, PCI Express 5.0-t támogató processzorokkal. Az amúgy nem biztos, hogy ezeken a Micron 232 cellarétegű TLC NAND flash lapkái lesznek rajta, de elég nagy esély van erre, mert a három érintett cég a validálás szempontjából is együttműködhet, ami a gyártópartnereknek jelentősen megkönnyíti a dolgát.

Előzmények

Hirdetés