Hirdetés

PH! blog: részletek ősrégi levelezéseinkből!

A korlátlan gmailek világában biztosan egyre furább, hogy vannak még olyan elvetemült userek, akik offline levelezőt használnak, ráadásul nem törlik az archívumot. Jelentem, én is ilyen vagyok. Ezért is merült fel bennem, hogy a PH! blog keretei közt előkaparhatnék pár igazi csontvázat (most épp a csontváz a menő állítólag)...

...nos, nem állítom, hogy nem volt fura időutazás 9-10 évvel ezelőtti szerelmes levelek (közel 7 évet voltunk együtt akkori barátnőmmel), vagy épp adokveszekseftelek, esetleg programozással kapcsolatos emailek közt turkálva keresni az ős-ph-s csemegéket... de leltünk párat. Igazából rengeteget, úgyhogy ha tetszik nektek ez a mellékszál, elő lehet majd még rángatni bármennyit. Bemelegítésnek következzen pár random gyöngyszem, pontos dátumok nélkül, valamikor a 2000-2001-es évekből!


Parci -> keopsz (#1)

Vannak új PII-esek :(( 558Mhz-en stabilak, 600-as eredmény is van már...

Amúgy vettem ma egy Plextor-t (32X), 26880Ft-ért, a Miklandban. A Hansa-ban már 26000Ft, de csak másfél hét múlva lesz. Az Attila haverom pedig szerez nekem (mondott egy jó boltot), Diamond Fireport 40 UW-t, 15900 Ft-ért... hétfőn megyek érte...

...-nak vettem egy PII-500-at, ezúttal jót, méghozzá 36. hétről, 243-as számút!! Ez pontosan az enyém mögött lévő darab, utána jött a gyártósoron!! Aranyos... amúgy az In-Pulse-ban vettem, 49eFt-ért, ahol volt még egy csomó Costa Rica-i, de a legújabb is csak 37-ik heti volt, azt pedig már próbáltuk. De elég jóban lettem a srácokkal, már megismertek, és egy csomót segítettem nekik.


Parci -> keopsz (#2)

Hát van igazság! Minthogy analízis négyesemhez 38p/50p kellett a ZH-ból, oszt szerényen 39p-t írtam. Frankó, már csak havonta meg kell nézni a bankszámlát, és elkapni a kizúduló pénztömeget.
Minden hónapban veszek 32 MB RAM-ot (he-he)...

Időm innentől kezdve tengernyi, úgyhogy mondd, mit programozzak. Az a 2000. ÉV rettenet egy hülyeség, minden cég fél nap alatt elintézi a saját programozóival.


Hardware HunPage -> Parci (válaszlevél)

Szia!

> Szerintem a memória sávszélesség számításaid rosszak, legalábbis keopsz
> és LY múltkor kiegyeztek kb 15GB/sec-ben.. te kb 5.8GB-ot írtál, ha jól
> emléxem, ami alatta van a GF2 Ultra sávszélességének, kicsit gyanús.


Köszönöm a figyelmeztetést, egy fontos mondat valóban lemaradt, ami azt fogalmazta meg, hogy milyen körülmények között lesz ez igaz, de ha már itt tartunk, akkor egy bovebb kiegészítést mellékeltem... :)

U.i.: miért nem vagy fent soha ICQ-n?

Üdvözlettel,
...
HARDWARE HunPAGE
www.hwhunpage.hu


keopsz -> Parci

ha draga idejebol futja, kerem vigyen az internet fele az utja,
s nezzen kerem korul, bar tudom, hogy ennek On legkevesbe orul.
de megis: tegye meg ezt a szivesseget, mert engem a kin csakhamar
eleget, mely abbol fakad, hogy nalam ily eszkoz nemigen akad.
S remelem, engem ezert majd nem er semmi vad, kulonben is, az oka
nem tartozik rad...
opsz!
nem tul nyero a vege, nem eleg kovetkezetes az on(o)zo forma!
sebaj...
ja, azert a kerest sem feledem: keress legyszi a net-en nekem:
tseng et4000-es win 3.1(1)-es drivereket, es toltsd is le, ha mododban all, hatha kapsz egy piros pontot baratodnal... (a forma kenyszere a tartalmon ne tevesszen meg, ki nem erti,
az nyomban vesszen meg!)
(.)
ennyi!

 

Parci -> HWSW

Szia,

Feltettunk egy Iwill KV200 (KT133) tesztet, imho nagyon jo es olvasmanyos, tehat ha gondolod, linkelhetsz ra - en csak halas leszek :)).

Bye,
Parci
http://plusabit.tvnet.hu


Parci -> karib (válaszlevél)

> Ma voltunk a ***** nagykerben. Hat, elegge gyanus egy hely. Az egyik kollega
> eppen nagymennyisegu papiranyagot daralt be az iratmegsemmisitobe. Semmi se
> maradjon utanuk. (Nem volt semmi kulonos, szorolapok, stb.) A rendelesunk
> kb. fele jott meg, nem is pontos aron, de hat ez van. Kaptunk egy FDD-t, egy
> Easy+ egeret, egy 32x Creative CD-t, meg egy S3 Trio3D 4 MB SGRAM (!) AGP-t,
> es vittunk pluszban egy keyboardot is. A Celeron meg sehol sincs, es az
> mondtak, hogy a 2.1-es WD sem jott meg.

Az egy SZAR hely!! Nem kell veluk foglalkozni, komolytalanok...

> Nem kell valakinek egy Trio3D? Lehet, hogy az egyik munkatarsunk
> elviszi. Lenne viszont egy ViRGE/GX2 4 MB AGP hasznaltan, ami felszabadul.

Figyu, engem lehet, hogy erdekel!! Meg kene itt nezni nalam, es ha szep a kepe a monitorommal, akkor talan johet (akkor megse TNT, hanem V2)!! Nekem az kene, amelyiknek szebb a 2D-s resze, es ez talan a Trio3D!! Gyors RAMDAC a fontos...

i740 NEM megy Glide-dal!! Az csak 3DFX "proprieraty engine"...

Teszteles nem hulyeseg, bar kinek van arra ideje... otletem egyelore nincsen, de meg lehet probalni. Ossze kell haverkodni egy ceggel, az biztos. En a ******-val mar eleg joban vagyok, meglatjuk, mit lehet tenni...

Riva kartyakon flash BIOS van, szerintem a noname-en is! 3dfx-et nem tudom. Tenyleg jo a flash BIOS, mert veszel egy szar kartyat, flashelsz ra egy jo BIOS-t (STB Velocity), es jo drivereket adsz neki, oszt olyan, mintha tenyleg STB-d lenne...

> Olvasgattam egy kicsit a procituningrol is (ezen a heten eleg sokat
> logtam a HSZK-ban), es azt allitjak, hogy tuningolasra a legjobbak a Celeron
> 266-ok es a Celeron-A 300-ak, a tobbi rizikosabb a magasabb fix szorzo


Ez igaz. De legjobban a "csodaPII-k" tuningolhatok!! Azok kozul baromi sok megy 504Mhz-en (300-asok), C300A-bol szinte egy se... sot, 450-en is fagynak. A 266-os SL2QG Celeron viszont megy 448-at. Dual cucc hulyeseg, hacsak nem akarsz WinNT-zni, vagy linux-ozni... akkor viszont nincsenek jatekok... eleg 1 proci! Csak az legyen jo!

Szoval ha van Trio3D, en szivesen kiprobalom. Mennyi a RAMDAC-ja?


 

Természetesen a végére hagytuk a két igazi gyöngyszemet. Az első egy laza felhívás világuralmi keringőre az ősgonosz HWSW ellenében (de közben persze Shrek-macskás bociszemekkel kértük is őket, hogy linkeljenek ránk, lásd előző mailek). Mókás visszagondolni a kis csatározásokra így 10 év távlatából, és természetesen különösen romantikus megvilágítást kap az ilyesmi annak fényében, hogy végül mindkét csapatnak bizonyult hely a honi Internet kihívásokkal teli útvesztőjében. Akkoriban persze más volt a helyzet, mindent véresen komolyan gondoltunk, és sokszor valóban tudjukkikhez képest definiáltuk magunkat. Pironkodva olvastam az alábbi emailt is, na..!

Parci -> Hardware HunPage

Szia Led!

Valószínűleg nem ismersz, Balog Márton (Parci) vagyok, a PLUSABIT egyik tagja (illetve másik fontos státuszom, hogy Gergőke, keopsz stb. haverja vagyok :-)). Jelenleg én
koordinálom az egész "projektet", ezért is írok neked én.

Először is szeretném megköszönni, hogy egy hírre méltattad szerény site-unk, illetve, hogy felvettél a link listádba. A HWSW természetesen nem tette meg ezt a szívességet :-).

Gergőke sokat mesélt a nálatok folyó háttérmunkákról, hogy átálltok SQL backend-re (btw: én kvázi ingyé' megcsináltam volna nektek..), és hogy januártól nagyon belehúztok.

Amint látod, mi is igyekszünk. Nyilván arról van szó, hogy  a "piacvezető" HWSW hírei/cikkei számunkra nem ütnek meg egy bizonyos igényességi szintet, akár a magyarul írás és fogalmazás,
akár a technikai kérdések tekintetében. Ha ez nem lenne így, nem is lenne értelme "egy újabb" site-ot csinálni.

Most már talán mind1, a site-unk megvan, és valamit szeretnénk kezdeni vele. Mivel nekem úgy tűnik, hogy ti sem vagytok a legjobb viszonyban (magyarul elég egyoldalú a kapcsolat, ti állandóan linkeltek rájuk, ők sosem, stb), valamint úgy, hogy mindkettőnknek elkelne egy kis hájasodás, bátorkodtalak megkeresni.

Hogy őszinte legyek, a nagyfokú igényességet (a mi site-unkon kívül :-) egyedül a tietekben látom, ezért is írok nektek, és nem másnak. A lényeg tehát, hogy szeretnénk veletek szorosabban is együttműködni. A részleteket, ötleteket valószínűleg szerencsésebb élőben, de minimum ICQ-n megbeszélni, már amennyiben ti is érintve érzitek magatokat.

Mi nyitottak vagyunk, szinte bármire :-).

Várom válaszod - üdvözlettel,
Parci

A Hardware HunPage-dzsel egyébként később egy teljes összeolvadást is elterveztünk. Egész pontosan az volt az eredeti koncepció, hogy 2002. őszén összeolvadva és új néven csatlakozunk az Indexhez, akikkel akkoriban igen jóban voltunk (a hazai hardverszájtok virtuális szőnyegbombázását és döbbent hwsw-s arcokat vizionáltunk, világuralommal természetesen). Ez azonban végül nem jött össze, nem tudtunk megegyezni az új logón (lol!), meg egyéb akkor drámainak tűnő dolgokon. A névváltoztatás ugyanakkor addigra már egy elindított folyamat volt, amiből nem tudtunk már csak az Index miatt sem kihátrálni, bármennyire is mérgesek voltunk (szerettük a RiO-t!). Így és ekkor született meg a PROHARDVER!, a RiO informatika Online utódaként.

Azóta nem változtattunk nevet. :)

A másik levél egyrészt angol nyelvű, másrészt egy saját, maszek "projektemhez" kapcsolódik: a DOSidle-höz. Ma már talán senki sem emlékszik ilyesmire, de anno a Win95 idejében nem volt még kellően fejlett CPU idle state kezelés operációs rendszer szinten, azaz hiába nem dolgozott épp processzorunk, az OS nem kapcsolta ilyen-olyan alvó állapotokba. Egyrészt, notebookokat elvétve használtak csak emberek, a gépek 99%-a asztali volt. Másrészt, a kutya nem foglalkozott még a "power saving" témakörrel.

Kivéve a tuningosokat. Csúcsra járattuk ugyanis a processzorainkat, és bizony teljes terhelés mellett azok ki-kifagytak. Itt jött képbe Andreas Götz (keopsz interpretálásában: göccbandi) zseniális programja, a CpuIde, ami nem csinált mást, mint hogy a CPU idle pillanataiban egy IRQ-k által megszakítható HALT státuszba állította a processzort. Kevésbé prózaian fogalmazva, például szövegszerkesztésnél, átlagos géphasználatnál az idő 99%-ában (!) altatta a processzort, amely így a megszokott 50-60 fokok helyett nagyjából 30 Celsius fokon üzemelt. Igazi tuningosok álma volt ez a kis program, töltögették is szépen. Egy nagy hibája volt: DOS alatt nem futott. Se Windows alatt DOS ablakban, se a gép bootolásakor, még a Windows betöltése előtt. Ami csak azért volt sajnálatos, mert a legtöbb rongyrahúzott processzor így belefagyott a kb. 1 perces Windows bootba.

Itt jöttem képbe én, elavult DOS/assembly ismereteimmel: megírtam a program DOS-os verzióját. Újfent világuralmat vizionáltam német "kollégámmal" közösen, több tízezer user által kifizetett 10-20 dolláros shareware regisztrációs díjakat, nagymellű nőket, bahamai nyaralót.

Nem jött össze. Legalábbis nekem biztosan nem, azt nem tudom, hogy göccbandi mit kaszált a CpuIdle-lel. Az biztos, hogy voltak regisztrációi, egy időben átlagosan napi egy, tehát egész szépen muzsikált. Nekem a DOSidle évei alatt: nulla. :D

göccbandi -> Parci (válaszlevél)

>Hi there!

Hi as well!

>I think you should sell the source only if (1) they pay you A LOT of money,
>(2) you have some new ideas about CPUIdle, that would make V2.4 obsolete
>anyway. I would gladly sell DOSIdle V1.32 now :))
>By the way, if you stop coding in the direction of SysEnchance, that
>doesn't mean I have to do so. I am already detecting ALL known Cyrix CPUs,
>and I won't stop until I detect ALL known CPUs above the 386 (Intel, AMD,
>IBM, SGS Thomson, TI, IDT, NexGen, UMC). Unfortunately, AMD's source only
>detects the K5 and the K6 and since they support CPUID that's not hard
>anyway. And I didn't find anything except a stupid program at Intel.
>So don't sell your code for cheap, trust me! There are many people out
>there who love your program, once they have to pay some little money for it
>they will!! Maybe you should find some other marketing concept. Shareware,
>or whatever?


That exactly is the point. I can't do this since I agreed with Virgil that it has to be freeware or he wouldn't have written the VxD.

>Of course, if they offer you 1 million DMs in cash... :)
>And by the way, the source IS somewhat messy... ,)

Yes, but it works. Thanks ;-( But they would deserve it?

>Back to DOSIdle:
>The DOS prompt will work like crazy, I am sure. I even tryed disabling the
>timer IRQ0 to stop the system getting out of the HLT all the time, but then
>floppy motors won't get turned off, etc.
>Fucking DOS/4GW games still don't work and that's a major drawback. I have
>to fix that somehow. Unfortunately, if a program is receiving input via
>direct I/O, there's nothing I can do.
>I guess this might still be worth thinking about. How can DosIdle be used
>inside Windows for NC? I mean automatically. I'm not using it in windows but
>if we could find an installation procedure? Does it really work? We'll have
>to do some testing.

It's kind of funny, but it works. Obviously DOS pgm can do everything short of CLI HLT.

>OK, this is a VERY important question!! I think if we could get the two
>together that would be a major advance. Isn't it possible that a program
>detects whether it's running under Windows or DOS (this part is possible)
>and loads the specific part of itself for the specific OS?


I don't think that's the real problem. And I wouldn't know how to do this in Delphi???

>I am sure Windows calls some typical ints when it opens a DOS Box. We would
>have to hook one of those, and CPUIdle would be disabled if running under
>DOS Box, and vica versa for Windows.


What? I thought we should start DOSIdle during DOS boxes since CPUIdle won't work 9 cases out of ten. I'm still not sure if it's worth the work (like new instabilities...) On the other hand CpuIdle works just fine with Dos box pgms that behave themselves.

>My new version already supports the /ON and /OFF switch.
>Unfortunately, under Win's DOS Box all programs run under DPMI and for
>every HLT executed the OS kernel must switch to Prot. Mode from V86 mode. I
>think I will hook the DPMI TimeSlice function, but that's a dangerous idea
>(for the same reason int 28h didn't work).

The same is true for the VxD. At least it's a privilege level switch ro ring 0. And I don't like the idea. Sounds too dangerous. Perhaps all we need to do is start DosIdle before booting Windows? Let's see...

>Please, if you have any ideas about the above questions tell me
>immediately. I will download Ralph Brown's intlist and code a Windows
>detection routine. Maybe even a Windows EXE for DOSIdle...
>Oh yeah, DOSIdle does free its enviroment block, but it doesn't load itself
>into upper memory. Keep in mind that DOSIdle has to execute the HLT all the
>time so keeping protected mode switches on a minimal number is cruical.

Yes, OK but why do you need PM for this? Load about 640K into himem area to save low DOS mem. What's the problem?

>I wasn't trying to tell anything, I thought it was just mainly for you.
>Anyway, I replied to the guy immediately and cleared all points... (he will
>now beta test DOSIdle... har-har-har).
>
>Voila, finito.
>Hasta la vista (yo tengo no libre tiempo para escribir este E-mail),

Is this like one of these like, cool sayings, or something? You bet!

Buenas Noches (or something).

PS.: One for the way: QUOD PERIIT, PERIIT.
And for the next readme perhaps
REM TENE, VERBA SEQUENTUR.
Schön wär's.


 

Mára ennyit sikerült összebogarászni. Külön kérek mindenkit, hogy ne lásson többet egyik levél mögé sem, mint amik: emlékek, melyeken egy jót mosolygunk ennyi év távlatából. Sokat kakaskodtunk a HWSW-vel, néha talán még ma is megtesszük, de - kicsit hátrébb lépve és messzebbről szemlélve - alapvetően elmondható, hogy bár mindig úgy éreztük, mennyire különbözünk, valahol hasonló srácok, hasonló célokkal, hasonlóan sok buktató között evickélve, néha fogcsikorgatva, máskor szerencsével, de hasonló utat jártak (jártunk) be, hasonló eredményeket értek (értünk) el. Azért Nincs Mese, az OMFG blog gáz... ;)

Ugyanígy, a Hardware HunPage-re is szívesen emlékszünk, mert sokat dolgoztunk együtt és sok jó pillanatunk volt. Kár, hogy világmegváltó terveink végül nem jöttek össze, de ettől függetlenül a HHP része "történelmünknek" és az is marad mindig. Ahogy sokan mások is, de minderről későbbi bejegyzésekben lesz majd szó...

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények