Hirdetés

Szabványosak lehetnek a 400 wattot fogyasztó grafikus kártyák?

A mai csúcs-VGA-k esetében a legnagyobb korlátot a 300 wattos fogyasztási limit jelenti, melyet az elmúlt évben túl is lépett az NVIDIA a GeForce GTX 590 megjelenésével, de a legerősebb VGA-ként számon tartott AMD Radeon HD 6990 is csak az OEM partnerek számára felkínált -20%-os PowerTune opcióval felel meg az előírásoknak. Éppen ezért felvetődött a 400 wattos fogyasztási limit bevezetésének lehetősége, melyet az információk szerint az NVIDIA kezdeményezett. Tulajdonképpen a PCI-SIG fontolóra vehet bármilyen ajánlást, de nem biztos, hogy abból valóban szabványos specifikáció lesz.

A OEM-gyártóktól megtudtuk, hogy valóban opciós lehetőség lehet jelenleg a HPCES 1.0 (High Power Card Electromechanical Specification) frissítése, de sokan a 300 wattot is sokallják, így a 400 wattért érthetően nem rajonganak, ekkora hőmennyiség elvezetése ugyanis nagyon nehézkes. A PCI Express csatoló specifikációin a limit megemelésével nem kell változtatni, mivel a HPCES a VGA-gyártók számára tartalmaz előírásokat, illetve a számítógépházak tervezésére is ad ajánlásokat. Ennek megfelelően a 400 wattos fogyasztási limit bevezetése előtt technikailag nincs akadály, de logikusan átgondolva értelme sincs az egésznek. Az NVIDIA és persze az AMD helyzete érthető, hiszen nagyon nehéz értékelhető csúcskategóriás VGA-t tervezni úgy, hogy az a félelmetes tempó mellett még szabványos is legyen, de a 400 watt egyszerűen borzalmasan sok, így inkább az energiahatékonyság felé kellene eltolni a fejlesztéséket. Azt még nem lehet megmondani, hogy végül frissül-e a HPCES, de egyértelműen rossz ötletnek tartjuk a 300 wattos fogyasztási limit megemelését.

A PCI-SIG egyébként nem csak a fentebb részletezett problémán elmélkedik, ugyanis a kártyák kialakításánál is nagyobb szabadságra lenne igény. Eddig egy szabványos VGA nem foglalhatott el két bővítőhelynél többet, illetve a hossza sem lehetett 28 cm-nél több. Az új adatok szerint ezek a specifikációk változnak, így a PCI-SIG engedélyezi a három bővítőhelyet igénylő grafikus kártyákat, továbbá a magas órajelen üzemelő GDDR5 szabványú memóriák következtében 28 cm-nél hosszabb nyomtatott áramkört is lehet tervezni. Az utóbbi esetben a pontos paraméterről még nincs adat, de valószínűleg a 32 cm-es VGA-k számítanak még szabványosnak. Persze a változtatás inkább csak formai jellegű, mivel az OEM-gyártók az erős konfigurációk építésekor eleve bevállaltak némi kompromisszumot, így legtöbbször figyelmen kívül hagyták a szabványos mérethatárokat. Ebből a szempontból egyébként a VGA-gyártók sem zavartatták magukat.

Előzmények

Hirdetés