PC-nek áll a világ: de melyik része?

Hirdetés

Prohardverként kutya kötelességünk "pro hardverekről" számot adni, és bár ezt az elvárást, ha csak tehetjük, egy percre se tévesztjük szem elől, ám mindezidáig az oldalon leginkább PC-s vasakról folyt a szó.

Nem, nem most fogjuk ezt a bevett és sokaknak (a többségnek) tetsző (jó?) szokásunkat elhagyni, sőt, a változásra is várnod kell még cseppet tisztelt olvasó, de e mostani hír okán minderre költeni kellett pár mondatot.

Mert bár a nagygépek (dinoszauruszok?) kora leáldozóban, az azonban még korántsem állítható, hogy a számítástechnika csak a PC-k világát jelenti. Még egyszer hangsúlyoznánk: csak a tendenciáról beszélünk, arról, hogy újabban már az SGI-k közt is akad VIA chipsettel szerelt, AGP-s videókártyát fogadó változat, vagy akár arról, hogy miután az év derekán az Intel megvásárolta a Compaq-tól az anno Digital berkekből indult Alpha CPU-t, meg ami mögötte van, sejteni lehetett, hogy a platform kiszenvedése csupán idő (bár még évek) kérdése. (ugye kell a hely az Intel saját, 64bit-es processzorának, az Itanium-nak..)

Most pedig már bizton tudható, hogy az Alpha-projekt végére úgy 2010 környékén kerül ki a pont, főleg, miután mindezt Rich Marcello (Vice President/General Manager, Compaq/HPS (High Performance Systems)) sajtótájékoztatta a minap. A nyilvánosságra hozott roadmap szerint 2002 végére készülne el a 21364 típusjelű, röviden Alpha EV7-nek is nevezett proci, amelyet még egyszer utoljára 2007 táján frissítenének (EV79), és ezzel a változattal csukódna a nagy alphás történelemkönyv..

A proci egyébként hattyúdalnak se semmi: mint az az idei MPF (Microprocessor Forum 2001) óta tudható, a Socket 1443-as foglalatba illeszkedő CPU az Alpha-story során elsőként tartalmaz majd on-die L2-es cache-t, PC-s körökben mindenképp meghökkentő méretűt, hiszen a hétszeresen asszociatív tár potom 1.75MB-ot nyom! Emiatt a core is jelentősen nagyobb lesz, legalábbis a 21264/EV6, tehát az előd 125 mm*mm-éhez képest, hiszen esetében kerek 400 mm*mm-t mérhetünk..

A majdan 1.2GHz-en futó proci (0.18 micron, 1.65V) fogyasztás terén is "példát mutat": 155W-os értékével jó 25%-kal übereli 17"-os Panasonic monitorom.. (kérdés: lesz-e a Coolinknek alphás egysége? :) )

További érdekesség, amely szintén ebben az Alpha-változatban debütál, az integrált memóriavezérlő. Mármint a processzorba integrált, amely ráadásul RDRAM-ot vezérel.. Nem is akárhogy: a Compaq 12.8GB-os(!!) CPU-to-memory sávszélességről beszél.

Ráadásul a proci képes egy sajátos SMP (több procis) üzemre is: a processzorok (max. 4db) CPU-to-CPU tűik segítségével "közvetlenül" egymáshoz köthetők, ez esetben a "rendszerbeli" késleltetés mindössze 18 nanosec-re jön ki! Ekkor a procik állítólag egymáshoz képest aszinkron órajelen futnak, ám még így is jár mindegyiküknek 3GB-nyi I/O-sávszélesség.

A Compaq tehát a végén sem aprózza el, annál is inkább, mert EV7-es alapokon tervbe van véve egy, egyelőre Marvel néven futó rendszer, amely 128db CPU-t, valamint 4TB (Tera Byte) RAM-ot mutatna fel.

Nos, ha minden jól megy, igyekszünk majd ezt is tesztelni.. :)

Hirdetés