Ilyen volt egy "laptop"1982-ben

Hirdetés

Bármilyen furcsa is elhinni, de már 1982-ben is voltak hordozható számítógépek. Erre tökéletes bizonyíték a Matsushita Electric Industrial által piacra dobott Panasonic RL-H1400 (futtatták még Quasar - HK 2600TE néven is), ami persze külsejében távol áll mai notebookoktól, de mégis sokkal több a közös vonás bennünk, mint egy számológéppel, amire inkább hasonlít első pillantásra.

Panasonic RL-H1400
Panasonic RL-H1400 [+]

1 MHz-es MOS 6502 processzorral és kőkemény 4 kB RAM-mal szerelték fel, SNAP operációs rendszer futott rajta, és rendelkezett három csatlakozóval, amelyre cartridge-ket dughatott a felhasználó, többek között például egy olyat, amely a Microsoft Basic operációs rendszert tartalmazta, így igény szerint azzal is lehetett használni. Ellátták saját LCD kijelzővel, amely egyetlen sor, és 26 karakter megjelenítésére volt képes. Viszont lehetett csatlakoztatni a tévékhez, amivel sokkal egyszerűbbé vált a használata, és mint a képen is látható, rendelkezett beépített klaviatúrával.

Egyszerűen rá lehetett dugni a Panasonic RL-1004A típusú adaptert, amely tartalmazott egy kis méretű hőnyomtatót, illetve magnót, amelyre programokat lehetett eltárolni, illetve természetesen azok betöltésére is módot adott. Telefon segítségével képes volt csatlakozni távoli adatbázisokhoz, ahonnan viszonylag hamar (legalábbis akkori mércével nézve) le lehett kérni a segítségével különféle információkat. Létezett rá többek között naptár-, illetve szótárprogram, adózási szoftver, fejlett, programozható kalkulátor, valamint szövegszerkesztő is, sőt még sakkozni is lehetett ellene. Amennyiben pedig valaki érzett magában elég tehetséget, akkor a Basic vagy SNAP nyelveken saját alkalmazást írhatott rá. Az üzleti világban állítólag népszerű volt, köszönhetően kis méretének, és tömegének, hiszen alig nyomott többet fél kilogrammnál, illetve annak, hogy rendelkezett beépített nikkel-kadmium akkumulátorral. 400 dollárt kellett érte fizetni, amit teljesen felesleges a mai szemmel nézni, hiszen teljesen mások a viszonyok (ma már tényleg szinte mindenkinek a zsebében ott lapul egy hordozható számítógép egy okostelefon személyében), de viszonyítási alapnak jó lehet, hogy a szintén 1982-ben debütáló legendás Commodore C64 ennél 200 dollárral többe került.

Előzmények

Hirdetés