Hirdetés

Hivatalosan is bemutatkozott a 99 dolláros androidos konzol

Néhány nappal ezelőtt érdekes információk és képek bukkantak fel egy bizonyos Ouya nevezetű játékkonzolról, amely Android alapokon, ingyenes játékokkal és mindössze 99 dolláros vételárral szeretné teljesen új alapokra helyezni a konzolok és az őket övező játékfejlesztések világát. Akkor sokan csak legyintettek, hogy ez csak egy álomvilágból származó koncepció, azonban a jelek szerint ennél azért jóval többről van szó.


[+]

A tegnapi napon hivatalosan is bemutatkozott az Ouya, így már lényegesen több részletről tudunk beszámolni hardveres és szoftveres szempontból egyaránt. Meglepő módon 99 dollárért cserébe egy elég erős platformot kapnak a felhasználók az apró dobozkáva zárva, ugyanis a specifikációban NVIDIA Tegra 3-as SoC, 1 GB rendszermemória és 8 GB-os háttértár olvasható. Utóbbi SD szabványú memóriakártyával még ki is bővíthető. Vezeték nélkül IEEE 802.11b/g/n-es Wi-Fi és Bluetooth 4.0-s adapterrel képek kommunikálni, a csatlakozók között pedig HDMI és egy USB 2.0-s port is helyet kapott.


[+]

Az Ouya esetében a nyílt fejleszthetőségen van a hangsúly, így a hardvertől sem zárják el a felhasználót, a tetején lévő gomb benyomásával egy pillanat alatt hozzá lehet férni a gép belsejéhez, sőt, az alaplaphoz részletes dokumentációt is mellékelnek. Ez a rugalmasság szoftveres fronton is adott. Az Ouya alapesetben egy 4.0-s Android operációs rendszert fog futtatni, de már gyári állapotban is nyílt bootloaderrel érkezik, ráadásul nem jár garanciavesztéssel, ha egyedi ROM-okkal próbálkozunk. Sőt, a tervezők mindenkit arra buzdítanak, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a dobozból.


[+]

Persze mit sem ér egy játékkonzol játékok nélkül, itt azonban a szokásostól teljesen eltérő üzletpolitikát kívánnak megvalósítani a készítők. Először is minden konzol mellé alapból jár a fejlesztőkörnyezet, így bárki készíthet játékokat az Ouyara, a gyártó semmilyen belépési és egyéb licence költséggel nem gátolja a produktivitást. Sőt, a koncepció egyenesen tiltja, hogy az alkalmazásokért pénzt kérjenek, ezek ingyenes letölthetősége alapkövetelmény. A játékon belül viszont bizonyos plusz lehetőségeket és szolgáltatásokat be lehet árazni, és az Ouya ezekből a bevételekből igényel 30%-ot, azaz lényegében itt keletkezne a profit a konzol gyártójának.


[+]

A vezeték nélküli kontroller kifejlesztésére is nagy hangsúlyt fektettek a tervezők. Elsősorban a sok más konzolnál tapasztalható gagyi műanyag hatást akarták elkerülni, így arra törekedtek, hogy a végeredmény legyen masszív és érződjön, hogy van benne anyag. A vezérlő kiosztása nem tartogat túl sok meglepetést: a szokásos nyomógombok, a dupla analóg joystick és egy digitális pad része a repertoárnak. Ezt kiegészítették még egy érintésérzékeny felülettel, amivel a navigáció könnyedsége és a játékélmény tovább fokozható.


[+]

A hivatalos bemutatkozás ellenére piacképes termékről még messze nincs szó, pillanatnyilag az induláshoz elegendő pénzösszeget próbálják meg előteremteni támogatások formájában. A koncepció mögött ismert hardver- és játékfejlesztők sorakoztak fel, amely biztosítja, hogy nem csak egy garázsprojektről van szó. A tervezők nagyon is komolyan gondolják, hogy rövid időn belül a legnagyobb konzolgyártók mellé, negyedik szereplőnek szeretnének felnőni. Nem is feltétlenül az a cél, hogy közvetlen konkurenciává váljanak a többiekkel szemben, az alacsony vételár miatt akár másodlagos eszközként békében megférne egy új generációs Xbox, PlayStation vagy Wii társaságában.

Az Ouya a Kickstarterre is kimerészkedett, ahol nem kevesebb mint 950 000 dolláros célt tűztek ki, vagyis minimum ennyinek kell befolynia ahhoz, hogy a tömeggyártás biztonságosan elkezdődjön. Nos, a jelek szerint ezzel nem lesz semmi gond, ugyanis a 30 napos limit ellenére a kívánt összeg az első 12 órában összegyűlt, ezzel rekordot teremtve a Kickstarteren az első napi eredmények tekintetében. Pillanatnyilag 2,7 millió dollárnál áll a mérleg, összehasonlításként érdemes megemlíteni, hogy a Kickstarter életében mindössze nyolc projektnek sikerült áttörnie a millió dolláros határt. Izgatottan várjuk, hogy az eleinte túlságosan is merésznek tűnő gondolat mivé „fajul”.

Azóta történt

Hirdetés