Hirdetés

2019. június 26., szerda

Útvonal

Hírek » Processzor rovat

Őszre várható a mobil Prescottok revíziója

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: X-bit labs

Továbbra sem lesz puffervédelem és 64 bit a notebook-processzorokban.

Nemrégiben hírül adtuk a Prescott maggal szerelt mobil processzorok érkezését, amelyeket az Intel az asztali gépeket helyettesítő, nagyobb fogyasztást is megengedő notebookokba szán. Az 538, 532 és 518 jelzésű, 90 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiával készülő Mobile Pentium 4 processzorok 1 MB L2 cache-sel, 533 MHz-es rendszerbusszal rendelkeznek, magsebességük rendre 3,2 GHz, 3,06 GHz és 2,8 GHz.

Az Intel egy most közétett dokumentuma szerint ősszel várható a chipek steppingje a D0-ról az E0 változatra. A váltás néhány optimalizációt jelent, amelyek további sebességnövekedést tesznek majd lehetővé. Bár ezek nem mélyreható változások, az új processzorok más jelölést és S-Spec kódot kapnak, és BIOS-frissítésre is szükség lesz.

A módosítás nem érinti azokat a funkciókat, amelyek megtalálhatók lesznek az asztali CPU-kban, így az XD Technology és az EM64T továbbra sem lesz elérhető a mobil processzorokban. Az előbbi az NX (No eXecute), vagy ahogy Intel-körökben nevezik: az Execute Disable Bit funkciót takarja, amely lehetővé teszi bizonyos memóriatartalmak "nem végrehajtható" megjelölését, meggátolva ezzel a rosszindulatú kódok okozta puffertúlcsordulásos hibákat. Az Intel ezt csak LGA775 tokozású processzoraiban kívánja aktiválni, a mobil CPU-k azonban egyelőre csak mPGA479 tokozásban fognak megjelenni. Az Intel ugyancsak halogatja az eredetileg AMD64 nevű, saját marketingesei által EM64T-re keresztelt 64 bites technológia bevezetését a notebook-piacra. Az asztali modellekben megjelenő fejlett energiagazdálkodás (AAC) hiánya itt nem túl érdekes, hiszen a mobil processzorokat eleve kifinomultabb, többszintű energiamenedzsmenttel látják el. Erre egyébként itt fokozottan szükség van, hiszen a prescottos mobil CPU-k átlagos fogyasztása 88 watt, ám ez a jövőben 94 watt körülre fog emelkedni, ami bőven túlszárnyalja az előző, 130 mikronos Mobile P4 generáció 76 wattos TDP-jét.

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.