Hirdetés

Olcsó és nagyon megy: az Abit nForce2 ajánlata

Az Abit mindig is tuninglapjairól és viszonylag elfogadható árairól volt híres (és ingadozó kiviteli minőségéről hírhedt...). A jelenleg legerősebb AMD-s chipsetre, az NVIDIA nForce2-re épülő NF7-et meglepően olcsón adja az Abit, kb. nettó 23 ezer forintért fogható, vagy még olcsóbban is.

Ez önmagában nem lenne olyan hatalmas fegyvertény, hiszen Dunát lehet rekeszteni a jobbnál jobb Socket A lapokkal, amelyek ráadásul olcsóak is: nettó 20 ezer forint alatt nagyon jól felszerelt, neves KT333-as és jónéhány KT400-as lapot is találunk, amelyek teljességgel korszerűnek tekinthetők. Ellenben az nForce mégis a lehető legizmosabb chipset AMD alá manapság, és ebből kifolyólag a vele szerelt alaplapok is meglehetősen borsos árúak, főleg az említett bagóért mért VIA lapokhoz képest. Annyival azért nem jobb az nForce2! Mint tudjuk, AMD platformon nincs túl sok értelme a buszsebességnél gyorsabban hajtani a memóriát, a teljesítménynövekedés elhanyagolható - így alapvetően egy jó KT333-as lap is elég még a jelenleg legújabb Bartonnak is, az nForce-ok kétcsatornás memóriavezérlője alapszinten "parasztvakítás".

Hirdetés

Ellenben ha tunigolunk, azaz emeljük az FSB-t, akkor vele együtt emelnünk kell a memória sebességét is, nehogy a RAM legyen a szűk keresztmetszet. Eddig ezzel nem is volt gond, egy jól megépített, alapból 133-as FSB-t tudó lapot is ki lehetett kergetni akár 200-ig is (Abit KX7, egyes Epox lapok), annyit meg a jobb DDR RAM-ok csak-csak tudtak. Ellenben az alaplapok tovább fejlődnek, lassan a 200 MHz gyári szabványfrekvencia lesz, nem pedig valami extrém túlhúzás - a DDR memóriák viszont nem nagyon mennek feljebb, a DDR400 modulok is eléggé konzervatív időzítésekkel futnak.

Itt nyer értelmet az nForce2 kétcsatornás memóriavezérlője. Az Abit inkább hanyagolta a nyolcoldalas kiegészítőlistát, és arra koncentrált, ami az nForce2 legnagyobb értéke: benne rejlik a legnagyobb tuningpotenciál. Az NF7 több tesztben is bizonyította, hogy igencsak hajlandó a maximálisan beállítható 237 MHz-es (!!!) FSB-n is elfutni, azonban ezt "egyenesben" tudó DDR RAM talán pár darab lehet, ha egyáltalán van. Azonban ott van a sávszélességet duplázó kétcsatornás vezérlő, amivel az egyes modulokat kisebb sebességen járatva is összességében még bőven tudjuk csillapítani a rendszer RAM sávszélesség étvágyát. Elméletileg a két csatorna miatt elég az egyes modulokat az FSB felével hajtani, azaz maximális esetben is csak 118,5 MHz-en, amit szinte bármelyik mai DDR RAM nevetve képes produkálni, akár nagyon agresszív beállítások mellett is. Reméljük, előbb-utóbb lehetőség nyílik még magasabb FSB-ket beállítani a lapnak, ugyanis jelenleg a 237 a maximum, amit a BIOS enged - talán van még tartalék a lapban.

Az NF7 nincs telezsúfolva funkciókkal, de azért közel sem fapados, a kétcsatornás memóriavezérlő, félhivatalos DDR400 és 400-as FSB támogatás mellett az egyszerűbb southbridge révén natív USB 2.0 vezérlővel, 8x AGP csatival, 5.1-es hangzással és 10/100 UTP hálókártyával áll rendelkezésünkre.

Az NF7-nek létezik egy Serial ATA vezérlővel kiegészített változata, az NF7-S, amely szintén nem nagy érvágás, kb. 26.000 Ft nettó.

Igyekszünk mihamarabb személyes kapcsolatba kerülni egy NF7-tel, hogy egy teszt keretében részletesebben is beszámolhassunk róla.

Az Abit alaplapokra illendően 2 év garanciát adnak a hivatalos forgalmazók. Szürke forrásból néha jelentősen olcsóbban hozzáférhetők alkatrészek, de jelenleg az NF7 esetében a "legjobb" ár is csak pár száz forinttal marad el a disztribútorok listaárától, tehát érdemes a "hivatalos" példányokat keresni.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Abit

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés