Olcsó DVD írás: Toshiba SD-R5002

Hirdetés

Nemrég adtuk hírül, hogy a Yamaha kiszáll a CD író piacról. Az igazat megvallva a felhasználók közül is sokan már nagyon szívesen kiszállnának a CD-R korszakból, hiszen a kompaktlemezek egyre szűkösebbek a mai adatmennyiségekhez képest. Eddig azonban sok használható alternatíva nem létezett, az írható-újraírható DVD-k főleg a kesze-kusza szabványok és a magas ár miatt lassan terjedtek.

A helyzet szép lassan jobbra fordul, mert bár a DVD-k továbbra sem biztosítják a CD-k univerzális használhatóságát, de ma már viszonylag sok gépben van DVD olvasó, és az írók és főleg a média ára is kezd megfizethetővé válni. A szinte filléres tétellé degradálódott, hipergyors CD írókhoz képest még mindig többszörös árat kell fizessünk egy DVD íróért, mégis sokak számára a fájdalomküszöb alá estek az árak. Legolcsóbban az említett Toshiba modellt foghatjuk, nagyker áron már pár forinttal ötvenezer nettó alatt is látni itt-ott, de ebből következően még nagyon elvetemült kiskerben sem lesz több 55-60 ezernél. A nem is túl régen uralkodó 30 ezres CD író árakhoz képest ez nem is olyan veszélyes, ráadásul egy CD kapacitásának hétszeresével gazdálkodhatunk (igaz ez is kezd szűk lenni a mai HDD-khez képest - hány DVD-re archiválhatjuk le vadiúj 120-250 gigás monstrumunkat? ... de ne legyünk rosszmájúak).

Tesztünkben is kiderül, hogy egyelőre nem létezik tökéletes DVD író (CD pörkölő sem, de ott azért ma már átlagfelhasználónak nehéz melléfogni), így a Toshibának is vannak említésre méltó gyengeségei, de ezek nagy részével együtt lehet élni. Mint más esetben, vásárlás előtt most is érdemes tájékozódni a tapasztaltabb felhasználók között, és akkor dönteni a beruházás mellett, ha egyértelműen megfelel a céljainknak az eszköz.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés