Nyomtatók a NASA kutatóközpontjában

Az Egyesült Államok űrkutatási és tudományos programjának nyújtott támogatás kibővítése jegyében a HP nagy formátumú nyomtatókkal látta el a NASA Pasadenában működő kutatóközpontját, a Jet Propulsion Laboratoryt (JPL). Az óriásnyomatokon a tudósok és mérnökök minden eddiginél gyorsabban és nagyobb felbontásban jeleníthetik meg a más bolygók felszínéről rögzített képeket.

Hirdetés

A HP Designjet 5500 nagyformátumú nyomtató megfelel az űrkutatásnál megkövetelt szigorú követelményeknek, és a Föld kevéssé ismert térségeinek feltérképezéséhez szükséges topográfiai adatok összegyűjtésében is értékes segítséget nyújt. "Ezek a nyomtatók 1,5 méter széles és 30 méter hosszú papírtekerccsel dolgoznak. A NASA eddig hat tekercset használt el ebből a papírból" – jelentette ki Rob Wait, a HP Nyomtatási és Képalkotási Divíziójának (IPG) üzleti termékekért felelős egyesült államokbeli marketingmenedzsere. A szakemberek 28 négyzetméter fotópapírt és 14 liter tintát használtak el az eddig eltelt szűk egy hónap alatt.

A Marsot a NASA nagy teljesítményű marsjárói, a Spirit és az Opportunity fotózzák. Az egyenként kilenc darab, nagy felbontású sztereó fényképezőgéppel felszerelt járművek a Mars felszínének két különböző területéről készítenek 360 fokos, színes felvételeket. A JPL óriásképernyőjén kivetített mozaikszerű képek 176 millió képpontból állnak össze. Az egyik ilyen, 12 méter hosszú panorámafelvétel a Spirit leszállóhelyének 360 fokos, háromdimenziós képét mutatja a Gusev-kráterben. Az alkalmazott technológia a két marsjáró leszállóhelyének pontos behatárolásához is segítséget nyújt a NASA-nak a három hónapos Mars-projekt során.

Pár évvel ezelőtt még egy egész napig tartott volna, amíg a rengeteg képrészletből összeállítják a teljes körképet, a HP Designjet 5500 nagyformátumú nyomtatókkal és a többi modern technikával a projekt mérnökei ma már egy órán belül megtekinthetik és bemutathatják a nyilvánosságnak az óriásképeket.

A hírhez kapcsolódik, hogy a múlt hét végén a Fehér Ház felvette az Egyesült Államok Űrkutatási Bizottságának tagjai közé Carly Fiorinát, a HP elnök-vezérigazgató asszonyát. A nyolctagú bizottság – amelynek tagjai között az Egyesült Államok Légierejének egykori vezetője, Pete Aldridge is szerepel – a holdraszállás tudományos programjával kapcsolatban ad majd tanácsokat a Fehér Háznak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés