Windows blog: Microsoft Security Essentials – őrangyal az ablakban

A Microsoft igyekszik. Nem elég hogy az operációs rendszerek piacán első az elterjedtségi rangsorban a Windows, nem elég, hogy az "office" megnevezés a szoftverek terén egybeforrt a Microsoft Office nevével, hogy az internet „ikonja” a laikusok számára egyet jelent az Internet Explorer „e” betűjével, ahogy az sem, hogy nem is olyan régóta a magánfelhasználók számára ingyenesen elérhető felhő-alapú szolgáltatásoknak is konkurenciát állított saját Live rendszerével és a Skydrive-val, még a vírusirtó piacon is terjeszkedni szeretne. Legalábbis lehet így is magyarázni a Microsoft Security Essentials (MSE) létét, de gondolhatunk úgy is az egészre, hogy a nagy szoftvergyártó egy olyan megoldást kínál, mely a külső programokhoz képest nagyobb hatékonysággal működik együtt a rendszerrel, az így létrejövő koherenciával folyamatos és zökkenésmentes működést biztosítva gépünk védelmi vonalában.

Emlékszünk még azokra az időkre, amikor az aktuális Windows verzió feltelepítése után még hátra volt a vírusirtó és a tűzfal telepítése is? Utóbbi a Windows XP óta veszített jelentőségéből hála a beépített változatnak, de a felhasználó még sokáig kényszerült külső forrásból beszerezni ilyen célú alkalmazásokat. Ha pedig ezek valamelyikével volt gondja – netán egy kompatibilitáshibából eredő probléma, vagy kevésbé volt optimalizált az adott program, esetleg nem védett elég jól – a hétköznapi felhasználók fejének többségében gyakran nem a külső forrásból származó alkalmazás, hanem maga a Windows és a Microsoft volt a kizárólagos bűnbak. A Microsoft számára nyilvánvalóvá vált, hogy felhasználói és a leendő vásárlók, valamint az IT világ számára bizonyítania kell, hogy a cég igenis figyel a felhasználók védelmére. Ennek első jele a manapság kapható összes Windows kiadásban szereplő komplex védelmi felügyelet, a Windows Biztonsági Központ megléte, mely magában foglalja a Windows Defender tűzfalát. A következő lépés a malware-ek, vagyis a kártékony alkalmazások elleni védelem volt. Ennek megfelelő alkalmazás az MSE, amelyet 2009-ben ismerhetett meg a nagyközönség. A csomag azóta a 2.0-ás verziónál jár, és az ígéretekhez hűen maradt ingyenes – össz-vissz két megkötéssel találkozhatunk, az egyik az érvényes licenc az operációs rendszerre, vagyis a jogtiszta Windows, a másik pedig a kisvállalkozásoknak szóló, tízszámítógépes limit. Ennél nagyobb méretű gépparkhoz ugyanis már a Forefront fizetős megoldásait kínálja a cég, azon belül is kisvállalati szférában a Forefront Client Security csomagot, de természetesen létezik megoldás a Forefront családon belül nagyvállalatok számára is.

A Microsoft Security Essentials alkalmazást a Microsoft letöltő oldaláról vagy a www.microsoft.hu/ingyen oldalról érhetjük el, természetesen magyar nyelven is. A telepítő alkalmazás 32 bites Windows XP, valamint 32 és 64 bites Windows 7 rendszerre is elérhető, maga a fájl pedig kevesebb, mint 10 MB. A program az esetleg harmadik féltől származó tűzfalakkal is együttműködik, a beépített tűzfal bekapcsolása csak opcionális.

A felület négy fülre tagolt, az egy-egy fülhöz tartozó funkciócsoportok egyértelműek az elnevezés révén. Az első fülön egy a lényeges közlendőket összegyűjtő kezdőlapot láthatunk, melyen a védelem és a definíciós adatbázis frissességi állapota mellett keresést is indíthatunk, valamint tájékozódhatunk a legutóbbi és a legközelebbi keresés idejéről is. A második fülön a frissítésekről kapunk bővebb tájékoztatást, míg a harmadikon az esetleges előzmények listáját tekinthetjük meg.  A fülek feletti sávban a számítógép védettségi állapotát jelző szín alapesetben megnyugtató zöld, ekkor mind a frissítések állapota, mind a védelem problémamentes, vész esetén a sáv vörösre váltva „hangoztatja”, hogy itt bizony problémánk akadt.

A negyedik fül a beállítások, mely tartalmaz pár érdekességet. Rögtön kezdésként ütemezhetjük a vizsgálatokat, valamint az ezekkel kapcsolatos körülményeket, melyek közé a Microsoft beépített egy korlátozási lehetőséget is: egész pontosan azt kontrollálhatjuk, hogy a keresés lefutásához az alkalmazás legfeljebb hány százalékát használhatja processzorunk teljesítményének. Az alkalmazás egy elég korrekt és fejlett valós idejű védelemmel rendelkezik, mely a helyi számítógép felügyeletén túl hálózati megfigyelésre is képes. Ezen kívül a keresésből lehetőségünk van kizárni fájlokat, helyeket vagy futó folyamatokat is, valamint megszabhatjuk a különböző – szám szerint négy – riasztási szintnek megfelelő feladatokat is. A speciális beállítások közt találhatunk még olyan opciókat is, mely szerint a program a gyorskeresés előtt rendszer-visszaállítási pontot hoz létre, de okos megoldás még az automatikusan ürítő karantén is, ennek idejét megint csak mi magunk adhatjuk meg.

A Microsoft Security Essentials amellett, hogy felveszi a versenyt bármely ingyenesen kapható vírusirtó alkalmazással, olyan extra kényelmi apróságokkal igyekszik vonzóbb ajánlat lenni a piacon, amelyeket máshol nem, vagy legfeljebb fizetős társainál találunk meg. Emiatt és a rendszerrel összehangolt működése miatt mindenképp elgondolkodtató alternatíva.

Inarus

Azóta történt

Előzmények

  • Windows blog: mely hetest nekem?

    A mai bejegyzésben annak kérdését járjuk körül, hogy a hazánkban kapható Windows 7 változatok közül kinek melyik lehet optimális választás.

  • Windows blog: Windows Live Fotótár

    Avagy fényképkezelés Microsoft módra, némi extrával. Megnéztük, hogy mit nyújt a Windows Live Fotótár fényképeink kezelése terén.

  • Windows blog: Windows Intune

    Monitor a monitorban, avagy vállalati távfelügyelet cloud computing módra.

  • Windows blog: SkyDrive

    A felhő alapú rendszerekről már korábban is esett szó blogunk hasábjain, most azonban a Windows Live fiókokhoz kapcsolt SkyDrive rendszerrel ismerkedünk meg közelebbről.