Windows blog: Click-to-Run és az Office (3. rész)

A korábban kitárgyalt FRE (First Run Experience – első futtatás élménye) effektuson túl is hoz kényelmi funkciókat. Ilyen például a párhuzamos verziók támogatása, azaz az új telepítő nem szándékozik mindenáron a már meglévő, régebbi verziójú Office csomagunkat frissíteni. Amennyiben szeretnénk a korábbi verziót megtartani, úgy használhatjuk a két változatot egymástól függetlenül is. Az egyetlen dolog, amit érdemes betartani, az a 32 és 64 bites verziók keverésének elkerülése.

Az eddigi javítás funkció most is elérhető, rögtön kétféle módot kapunk. Míg a gyors javítás (Quick Repair) kizárólag a a fájltípusok regisztrációját és a parancsikonokat állítja helyre, addig a teljes (Full Repair) javítás lényegében egy gyors újratelepítést visz véghez az első telepítésnél megtapasztalt gyorsasággal és kényelemmel, anélkül, hogy bármilyen adatunk vagy dokumentumunk elveszne a folyamat közben.

Ahogy a telepítés és a javítás folyamata, úgy az eltávolítás is jócskán gyorsabb lett, továbbá az eltávolítás maradéktalanul eltünteti az irodai szoftverek nyomát, amennyiben úgy kívánjuk. Ha véglegesen lemondunk a szoftver használatának jogáról, úgy a Click-to-Run webes felületén deaktiválhatjuk a profilunkhoz kötött licenszszerződést.

A frissesség és frissítés biztosítása marginális kérdés volt a Click-to-Run v2.0 (rövidebben C2R v.2.0) megalkotásakor, így nem csoda, hogy nemcsak telepítéskor kapjuk meg az aktuálisan legfrissebb változatot valamennyi komponensből, hanem a későbbiek során is figyel erre a rendszer. A C2R második kiadása lehetővé teszi a szoftverek naprakészen tartását, a háttérben történő csendes frissítést, így mindig az aktuálisan legfrissebb verziót indíthatjuk el a munka megkezdésekor. Hála az úgynevezett "megkülönböztető frissítésnek" ("differential updating" ), nincs szükség új frissítő alkalmazások, telepítők, javítások letöltésére; a Click-to-Run még a hosszabb ideje offline lévő számítógépeken is a legújabb változatra frissít, akár több verzióval korábbról is.

Mindezek mellett a Click-to-Run vállalati szférában is megállja a helyét, hála a beépített adminisztrátori felületnek és funkcióknak. Erről és a szintén Click-to-Run technológiára épülő "Igény szerinti Office" szolgáltatásról a későbbiekben ejtünk szót.

Inarus

Azóta történt

Előzmények