Windows blog: Click-to-Run és az Office (2. rész)

Az előző részben a Click-to-Run legfontosabb elemeiről, s magáról a fejlődéstörténetről volt szó, a mostani második felvonásban már részletesebben is bemutatásra kerül a Microsoft saját telepítési eljárása.

Click-to-Run v2.0: tapasztalatok

Lássuk, hogyan is történik egy Click-to-Run telepítés, és mi történik a hátérben az egyes lépések során.

Az első említésre méltó terület a "provisioning experience". Az angol kifejezés elég nehezen lefordítható, de lényegében olyasmit takar, hogy már maga a telepítési folyamat is könnyedséggel, egyszerűen történhet. Az Office 2013 előzetes verziójában az Office 365 Home Premium maximum 5 gépre engedi feltelepíteni a szoftvert. A jövőben több Microsoft partner is lehetőséget kínál majd Click-to-Run telepítésére, ráadásul a redmondi cég mindent igyekszik elkövetni, hogy a program a lehető legtöbb alkalmazással kompatibilis legyen.

A Click-to-Run oldala számos érdekességet nyújt. Az első, hogy maga a telepítés és a nyelvválasztó gomb a program ablakának alján linkelve van. Ezen keresztül a 64 bites rendszereket használók további beállítási lehetőségekhez juthatnak, valamint számos nyelv közül választhatnak. Természetesen a kompatibilitás maximális mértékének megőrzése miatt a Microsoft is a 32 bites verzió telepítését ajánlja, ráadásul semmiképpen sem érdemes mindkét fajta Click-to-Runt egyszerre telepíteni egyazon gépre (ezt a Microsoft ki is emeli, ugyanis példaként említik egy 32 bites Office 2007 és egy 64 bites Office 2013 mixelésének káros következményeit).

A másik említésre méltó dolog, hogy a Click-to-Run telepítési szolgáltatásával bizony állandóan kommunikál a weboldal, ellenőrzi a 25 karakterből álló hitelesítő kódot. Jó hír, hogy ez egyáltalán nem fog minket akadályozni munkánkban, hiszen a háttérben történik, s alig pár másodpercet vesz igénybe általában.

Ha a "Telepítés" gombra kattintunk, akkor az alkalmazás felkínálja az EXE fájt futtatását vagy mentését. A virtuális kinézet böngészőként változó lehet, példaként az Internet Explorer 10 ezt a következőképpen jeleníti meg:

A letöltött fájl egyébként elég kis mérettel rendelkezik, ugyanis az egész nem több, mint kb. 500 kB. Elvileg hasznosabb rögtön a böngészőből indítani a telepítést, mert a telepítőfájl a frissítéseket és a személyre szabott aktiváló kulcsot is tartalmazza, utóbbi pedig idővel lejár. Mindazonáltal nyugodtan le is menthetjük, hogy majd később telepítsük, legfeljebb telepítés közben kérni fogja tőlünk a kulcsot. A következő kép fogad egyébként installáláskor:

Valójában itt az Office-ból csak annyi töltődik le, amennyi elég az első indításhoz (FRE, azaz First Run Experience) és a felvezető alkalmazás futtatásához, ami esetünkben a Powerpoint. Az első indítás a következő képet adja:

Ha a megfelelő részek letöltése befejeződött, akkor a program előkészíti azokat a gépre helyezésre. Ha előtte néhány pillantást akarunk vetni az újdonságokra, akkor egy interaktív Powerpoint bemutató veszi kezdetét:

Valójában nagyjából ennyi a látható telepítési folyamat, ezután már el lehet kezdeni a munkát az Office-szal. Fontos azonban kiemelni, hogy ezzel még nem töltődött le minden rész, így offline nem tudjuk használni a programot, online kell maradunk, míg a háttérben a többi szükséges elem is letöltődik szépen. Ha mégis megpróbálnánk internet nélkül indítani az Office-t, akkor felugrik egy konfigurációs felület, ahol viszont már magát az offline használatot készíti elő gépünk. Sajnos lassabb internetkapcsolat esetén többször is megnyílhat az ablak, gyorsabb nettel azonban nem fogunk ilyen idegesítő dolgokba botlani. Ha a teljes letöltés befejeződött, akkor az app kiírja, hogy "you're good to go", vagyis tovább már nem szükséges online maradnunk, offline is használhatjuk az Office-t.

Összességében tehát elmondható, hogy a Click-To-Run második verziója szebb, gyorsabb és okosabb is lett elődjénél, ami mindenképpen örömteli dolog a jövőbeli felhasználók számára.

Azóta történt

Előzmények