A WD 8 TB-os üzleti NAS-t jelentett be, már csak egy száraz gyártósor hiányzik

Hirdetés

Ma már egy kisebb irodának is érdemes elgondolkoznia egy tisztességes központi adattároló beszerzésén, hiszen az adatok biztonsága mellett a munkavégzést is alaposan megkönnyítheti. Az ilyen jellemzően SOHO (Small office/home office) környezetben viszont IT személyzet hiányában problémás lehet egy szerver üzemeltetése, karbantartása, érdemesebb ilyenkor valamilyen egyszerűbb, mégis a felmerülő igényeknek megfelelő, komplett megoldást keresni.

A Western Digitál elsősorban ezt a piacot célozza meg legújabb, belépő szintű üzleti NAS szériájával, melynek ékköve a Sentinel DX4000. A 4 és 8 TB-os kapacitásban elérhető hálózati adattárban gyárilag 2TB RAID Edition SATA meghajtók (WDC RE4-GP) sorakoznak, szerencsére a kisebb modell is négy fiókos felépítésű, így nagyban megkönnyítve egy esetleges jövőbeli bővítést. A koncepció lényege a „plug & play” szemlélet, vagyis beállítjuk a hálózatba, egy könnyen értelmezhető felületen elvégezzük a konfigurálást, és ha nincs gond, akkor többé nem is kell vele foglalkozni.

A DX4000 lelkét egy Intel Atom D525 (1,8 GHz) dupla magos processzor és 2 GB memória képzi, a funkciókat megvalósító operációs rendszer szerepében Windows Storage Server 2008 R2 Essentials munkálkodik. Minden szükséges szoftver gyárilag telepítve érkezik, elvileg tényleg mélyebb szaktudás nélkül is életre kelthető a szerkezet. Maximum 25 számítógép (PC,Mac) rendszeres biztonsági mentésére képes, a központi adatokhoz pedig minden alkalmazott számára kényelmes és biztonságos hozzáférést biztosít, akár interneten keresztül is, így tartózkodási helytől függetlenül bárki bekapcsolható az iroda tevékenységébe.


[+]

Merevlemez meghibásodása esetén sem kell pánikba esni, az új HDD beszerzése után egyszerűen kicseréljük a problémás alkatrészt, a fiókmentes, rugós hot-swap felépítésnek köszönhetően ehhez még egy csavarhúzóra sincs szükség. Az öt másodperces művelet végeztével becsukjuk az ajtót és a többiről a Sentinel DX4000 gondoskodik, és mindeközben egyetlen pillanatra sem akadt meg a szerver. A stabilitást szolgálja a redundáns táplálás lehetősége és a dupla Gigabit Ethernet csatlakozó, utóbbi páros a sávszélesség összenyalábolására (aggregáció) egyelőre nem használható. A hátoldalon lévő két USB 3.0 portra további külső adattárolókat csatlakoztathatunk. DLNA képessége lévén akár otthoni médiaszervernek is megállná a helyét, azonban létjogosultságát a 4 és 8 TB-os DX4000 949,99 és 1 449,99 dolláros vételára erősen az üzleti szegmensre korlátozza.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés