WD: sorozatgyártásban a PMR rendszerű winchesterek

A Western Digital néhány napja bejelentette, hogy megkezdődött a merőleges adatrögzítési elven (perpendicular magnetic recording, PMR) alapuló merevlemezeinek tömegtermelése. Az információt kódoló észak-dél polarizáció iránya ennél a megoldásnál nem párhuzamos a hordozófelülettel, hanem merőleges arra, ami ugyanakkora területen nagyobb adatsűrűséget eredményez, egyszersmind a lineáris írási/olvasási sebességet is javítja.

Hirdetés

Az elsősorban noteszgépekbe szánt, 2,5 hüvelykes Scorpio winchesterek egy tányérjára így már 80 GB adat írható fel. A modellcsalád IDE és SATA csatolós tárolókat foglal magában, melyek jelenleg 40–120 GB kapacitást kínálnak, és típustól függően 2 vagy 8 MB gyorsítótárral rendelkeznek. Az 5400 rpm fordulatszámhoz a gyártó közlése szerint a korábbi, 4200 rpm fordulatú egységeknél megszokott energiafelvétel tartozik, ami írás/olvasás során 2,5 wattos fogyasztást jelent.

A 3,5 hüvelykes merevlemezeknél a Seagate után immár a WD is 160 GB-ra növelte a tányéronkénti kapacitást, mellyel továbbra is 40 és 500 GB közötti kapacitású, 2, 8 vagy 16 MB-os pufferrel ellátott modelleket kínál a Caviar családban. A 7200 rpm fordulatszámon üzemelő egységek között ugyancsak megtalálhatók IDE és SATA csatolós típusok. A gyártó egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy a nagyobb tányéronkénti adatsűrűséget mikor kívánja a tárkapacitás növelése szolgálatába állítani – egyelőre a jelek szerint a merevlemezek komplexitásának – s ezáltal feltehetőleg a költségeknek – a csökkentése, esetleg az átviteli sebesség növelése lehet a célja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés