Kiegészítette a DisplayHDR specifikációkat a VESA

Megjelent egy notebookokhoz szánt besorolás, illetve az OLED-re is felkészült a konzorcium.

A VESA nagyjából egy éve megpróbál rendet vágni HDR kijelzők között. Ha nem szemléljük ezt nagyon szigorúan, akkor elmondható, hogy az ötletet sikerült is a gyakorlatba ültetni, ugyanakkor a létrehozott három kategória nem feltétlenül volt elég. Emiatt a VESA most kiegészítette a DisplayHDR specifikációkat.

Természetesen a DisplayHDR 400, 600 és 1000 megmaradt, viszont érkezett egy új, DisplayHDR 500 jelölésű szint. Ezt igazából a HDR-t támogató, notebookokhoz szánt kijelzőkhöz fejlesztették ki. Ennek annyi a jelentősége, hogy egy asztali monitorral ellentétben a hordozható gépeknél, azért számít a megjelenítő fogyasztása, hiszen erősen csökkentheti az üzemidőt. Emiatt lesz hasznos ez a köztes szint, de természetesen a VESA nem köti meg a kategóriát, akár normál monitorokra is ráaggatható az új specifikáció.

A fontosabb változást a DisplayHDR 400 és 500 True Black kategóriák jelentik, amelyek kifejezetten az OLED kijelzőkhöz lettek kialakítva. A lényeg itt az, hogy az LCD technológia igen jó megoldás arra, hogy biztosítson egy kifejezetten nagy kontrasztkülönbséget a megfelelő háttérvilágítás mellett, de az LCD működésének alapjai miatt nem igazán lehet tökéleteshez közeli feketét megjeleníteni, bizonyos szempontból ez még csak meg sem közelíthető az ideális szint. Az OLED itt viszont teljesen más, mivel akár teljesen képes kikapcsolni az adott pixeleket, ergo megoldható a kvázi tökéletes fekete. Emiatt a VESA az OLED-et és az LCD-t külön skálán vizsgálja.

A VESA új specifikációit, természetesen a régiek mellett az alábbi kép részletezi:


[+]

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés