Vélemény: ilyen lehet a Scorpio kódnevű Xbox

Rengeteg eltérő specifikáció kering az interneten az új Xboxszal kapcsolatban. Összeszedtük, hogy nagyjából mire lehet számítani.

A Microsoft még a nyáron lebbentette le a fátylat a Scorpio kódnevű Xbox konzolról. Erről nagyon kevés adatot árultak el, hiszen azon kívül, hogy nyolc processzormagot fog kapni, 320 GB/s lesz a rendszermemória sávszélessége, illetve a teljesítmény tekintetében 6 TFLOPS fölé lő, nincs lényeges információ az alapokról. Emiatt a rengeteg specifikáció kering az interneten a géppel kapcsolatban, amelyek tulajdonképpen az AMD teljes termékskáláját belerakták már az új chipbe.

Azt csak a Microsoft tudja, hogy mi az igazság, de azért összegezhető, hogy mire lehet számítani, hiszen számos támpont van, amiből ki lehet indulni. Egyrészt a memória mennyisége valószínűleg 12 GB lesz, mivel az E3-on bemutatott, dizájnra vonatkozó kép esetében már tudható, hogy a Microsoft megpróbálta olyan pontosra rajzolni, amennyire csak lehetett. Ezen pedig 12 darab memórialapka látható, amelyek 384 bites buszt jelentenének, és ilyen formában, 6,7 GHz-es GDDR5 memóriákkal ki is jönne a 320 GB/s-os memória-sávszélesség. Az sem kizárt, hogy a Microsoft egy korábbi interjúban nem véletlenül mondott 384 GB/s-ot, mivel 8 GHz-es memórialapkákkal, akár ez a tempó is elérhető.


[+]

Az IGP szempontjából a legcélszerűbb a Fiji kódnevű fejlesztés dizájnját lemásolni, persze biztosítva egy olyan egyedi GCN verziót, amely tartalmazza a GCN2 utasításait is. Mivel a Scorpio kódnevű Xbox rendszerchipje mindenképpen egy relatíve nagy lapka lesz, így a redundanciát komolyabban bele kell tervezni a rendszerbe, vagyis logikus magába a lapkába 64 multiprocesszort építeni, és ebből 56 vagy 60 egységet engedélyezni. Így 800 és 900 MHz közötti órajellel elérhető a 6 TFLOPS. A 32 MB-os ESRAM ebben a dizájnban igazából csak nyűg. A Microsoft számára két lehetőség van: a megfelelő kompatibilitás érdekében beépítik, vagy megpróbálják emulálni a jelenlétét. Utóbbi lehetséges, de picikét kockázatos lépés, mivel az ESRAM elérése alacsony késleltetésű, így bizonyos programokra vonatkozóan az emulációt egyedileg kell megtervezni. Erre ugyanakkor minden bizonnyal megvan az erőforrása a cégnek, így szabadon dönthetnek az ESRAM elhagyása mellett.

Mivel a Microsoft többször kihangsúlyozta, hogy natív 4K-s felbontásban gondolkodnak, így a ROP blokkok számát is jelentősen meg kell növelni. Az ideális érték 64 blending egység lenne, ami az eredeti Xbox One konzolok paraméterének négyszerese, de minimum 48 blending egység beépítésére lesz szükség, ha a terveket tartani szeretnék. Természetesen maga az IGP ugyanúgy kaphat hasonló fejlesztéseket, mint amilyeneket a Sony eszközölt a PlayStation 4 Pro kapcsán, az egyetlen kritérium, hogy a GCN2 összes utasítása meglegyen. Erősen valószínű, hogy az AMD ugyanazt a speciális GCN alapot használja fel a Scorpio kódnevű Xboxhoz, mint amit a PlayStation 4 Pro kapott. Ezt egyébként a Sony kiegészítette még saját fejlesztésekkel is, amiket nyilván a Microsoft nem fog megkapni, de a redmondi óriáscég szintén hozzáadhat saját konstrukciókat.

A processzorrész körül van a legtöbb kérdőjel, ugyanis a Jaguar magok megőrzésétől kezdve, az Excavator modulok beépítésén át, a Zen bevetéséig minden opció felmerült már a pletykákban. A Microsoft kétféleképpen gondolkodhat. Az Xbox One konzolra majdnem 900 cím jelent meg eddig, és nyilván a lista dinamikusan bővül, tehát a legcélszerűbb döntés a Jaguar magok megőrzése, és az órajelük emelése. Ez többek között azért mérlegelendő, mert a PC-vel ellentétben egy konzolon nem úgy írják a programokat, hogy pusztán az utasítás-architektúra legyen az egyetlen kompatibilitást garantáló kapocs. Emiatt abból a majdnem 900 címből rengeteg egyszerűen instabil lesz, ha a processzormagokat lecserélik. Ennek az oka, hogy a fejlesztők a konzolokon nagyon sokat optimalizálnak a gyorsítótár elérésére, így a kód futtatásának időzítése konkrétan az adott processzorrészre van kihegyezve. Következésképpen ennek a lecserélése rendkívül magas kockázatot rejt arra vonatkozóan, hogy megjelenjenek különböző stabilitási problémák, illetve eddig sosem észlelt, akár játékmenetet tönkretevő hibák.

Amennyiben a Microsoft a processzorrész lecserélése mellett dönt, akkor tulajdonképpen az összes fejlesztőt rákényszerítik arra, hogy újrateszteljék a Scorpio kódnevű Xboxon a programjaikat, és a felmerülő problémákat javítsák ki. Ez azért nem célszerű lépés, mert nem mindegyik fejlesztő fogja megtenni ezt, vagyis a Microsoftnak végeredményben írnia kellene egy Xbox One emulátort, ami a biztosan problémás címeket emulált formában futtatja az új gépen. Technikailag ez abszolút lehetséges, de rengeteg humánerőforrás befektetését igényelné.

Megkavarhatja viszont a kártyákat a Windows Central új, pletykaszintű információja, miszerint a Scorpio kódnevű Xbox nem csak XDK, hanem UWP környezeten fejlesztett játékokat is képes futtatni, ráadásul ezt natív 4K-ban is meg tudja tenni. Ez már lehetővé tenné a processzorrész viszonylag problémamentes cseréjét, ugyanis a programok UWP-s verziója eleve PC-re készült, vagyis általános optimalizálást alkalmaznak, így komolyabb módosítás nélkül is hibamentesen futnának az új Xboxon is. Járulékos előny még, hogy a fejlesztőknek elég lesz, ha rendelkeznek az új Xbox konzollal, és azon tudják tesztelni az XDK és az UWP környezetre írt játékokat is. Ez kis dolognak tűnik, de valójában nagyon fontos tényező, hogy egy programot már a fejlesztés elején elkezdjenek tesztelni, ami azért szokott probléma lenni, mert a nem túl kiforrott programkód miatt az az ideális, ha a fejlesztők ugyanolyan PC-t használnak. Bár az új Xbox konzol nem PC, az UWP támogatásával gyakorlatilag azzá válik, vagyis egyetlen, előre konfigurált gépen tesztelhető az adott programnak a PC-re és konzolra szánt verziója.

Bár a gépnek a legtöbb eleme azért láthatóan körvonalazható, konkrétumokat nem lehet kijelenteni, mert a Sony-val ellentétben a Microsoft nem különösebben ragaszkodik az extrém mértékű, eszközszintű optimalizáláshoz. Emiatt ugyan a gyártópartner a mostanáig kifejlesztett, rengeteg pénzt felemésztő fordítóoptimalizációk miatt kötött marad, de a felhasznált fejlesztéseknél némileg szabadabban dönthetnek. Ez a szabadság pedig abban fog kiteljesedni, hogy a Scorpio kódnevű Xbox biztosan a piac legerősebb konzolja lesz. Az egyetlen kérdés, hogy ez mire lesz majd elég.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés