Végzetesnek tűnő csapások érik a HD DVD-t

„Nem lesz formátumháború Blu-ray és HD DVD között, az elkövetkezendő évek sokkal inkább a kék lézeres médium és a jelenlegi DVD formátum harcáról fognak szólni.” – így vázolta a jövőt egy pár nappal ezelőtti konferencián Andy Parson, a Pioneer Electronics alelnöke. Mint ahogy a Pioneer a Blu-ray Disc Szövetség egyik oszlopos tagja, nem kétséges, hogy a „kék lézeres médium” alatt melyik szabványt értette a cégvezető.

Többség dönt

Hirdetés

A Blu-ray lemezformátum mögött álló hatalmas érdekcsoport immáron hét filmstúdiót, a szórakoztatóelektronikai iparban érdekelt cégek 90 százalékát és a számítástechnikai ipar jelentős szereplőit (kivéve a Microsoftot) tömöríti magába, a szervezet pedig a jelek szerint már nem is tekinti igazi vetélytársnak a Toshiba és a DVD Forum által pártfogolt konkurens HD DVD szabványt.

A Toshiba nyerő lapjai ráadásul egyre kevésbé tűnnek kijátszhatónak; míg korábban arról szóltak a hírek, hogy a HD DVD-t támogató eszközök és lemezek még az idén piacra kerülhetnek, a japán gyártó a napokban arról számolt be, hogy – állítólag a másolásvédelmi rendszer véglegesítésének csúszása miatt – kénytelen pár hónappal elhalasztani a formátum piaci debütálását, így a HD DVD csak jövő tavasszal indulhat útjára – a Blu-ray rendszerrel egy időben.

Árháború még lehet

A DVD Forum formátuma mellett így már csak egy érv szólhat; az előállítási költség tekintetében a HD DVD továbbra is kedvezőbb alternatíva lehet, ugyanakkor a Blu-ray Disc Szövetség több tagja is dolgozik olyan eljárás kifejlesztésén, amely olcsóbbá teheti a lemezek gyártását. Mindemellett nemrégiben hírek röppentek fel arról is, hogy javában zajlik a hibrid Blu-ray korongok fejlesztése; ezeket a lemezeket a legtöbb DVD-lejátszó képes lenne olvasni, így könnyítvén meg az átmenetet a régi és az új rendszer között. A DVD Forum már korábban jelezte, hogy készek ilyen rendszer piacra dobására, a Blu-ray Disc Szövetség részéről azonban mindeddig nem kerültek nyilvánosságra ezirányú tervek.

Elpártoló pártoló

Tovább nehezítheti a Toshiba formátumának helyzetét, hogy a Microsoft a minap hivatalosan cáfolta azokat az értesüléseket, melyek szerint a pár hete debütált XBox 360 játékkonzol tavasszal megjelenő új változatába DVD-olvasó helyett már HD DVD olvasót fognak szerelni. A hír annak fényében legalábbis meglepő, hogy a redmondi óriáscég – mely jó partneri viszonyt ápol a Toshibával – idén nyáron határozottan a HD DVD oldalára állt; Bill Gates pedig ennek kapcsán augusztusban egy interjú során felvetette a HD DVD olvasót tartalmazó XBox 360 változat megjelenésének lehetőségét. A HD DVD tábor kezdeti lelkesedését aztán Yoshihiro Maruyama, a japán Xbox projekt vezetője valamelyest lecsillapította a múlt hónapban, amikor bejelentette, hogy ha lesz is HD DVD olvasó egy új Xboxban, játékokat soha nem fognak kiadni ezen a médiumon.

Így a Sony jövő tavasszal debütáló PlayStation 3 játékkonzolja a jelek szerint a piacon egyedüliként fog tartalmazni következő generációs optikai adattároló rendszert, a Toshiba ezzel a döntéssel jelentős pozícióvesztésre ítéltetett, elemzők ugyanis korábban többek között a két rivális konzol összecsapását tekintették a két kék lézeres formátum egyik döntő ütközetének.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés