Hirdetés

Nyáron kezdődhet meg a Vega 20 GPU mintáinak szállítása

Első körben a Radeon Instinct sorozat része lesz a fejlesztés, de vannak benne furcsaságok, amik érdekessé tehetik még.

Az AMD az év elején jelentette be, hogy jön egy 7 nm-es node-on készülő Radeon Instinct gyorsító, amelynek kódnevét ugyan elhallgatták, de a partnerek felé leadott adatok szerint a Vega 20-ról van szó. Ez többször felmerült már a pletykákban, és az új információk szerint nyáron kezdődhet meg a legelső minták szállítása, ugyanakkor ezek elérhetősége rendkívül korlátozott lesz, azaz a legtöbb érdeklődő inkább az ősz folyamán kaphat az újdonságból.

A Vega 20 igazából sok dologban hasonlít a Vega 10-re. Megvannak például ugyanazok a képességei, vagyis grafikus vezérlőként is üzemelhet, és úgy tudjuk, hogy a multiprocesszorok száma is marad 64. Itt valószínűleg az játszott főszerepet, hogy a 7 nm-es node-ot ki lehessen próbálni még a Navi előtt, így az AMD csak minimális módosításokkal szeretett volna élni. Ez kétségtelenül csökkenti az átállás kockázatát.

A fentiek mellett a Vega 20 azért tartalmaz újdonságokat. Nem ugyanazokat a multiprocesszorokat kapja, amelyek megtalálhatók a Vega 10-ben, hanem modernebb opciókkal lehet majd találkozni. Ezek legfőbb képessége, hogy natívan támogatják a dupla pontosságot, így az ilyen formában elérhető elméleti számítási teljesítmény a szimpla pontosság melletti tempó fele lesz. Mindemellett számos gépi tanuláshoz használható operáció kerül még bele, és ugye ez a Radeon Instinct sorozat célpiaca.

A memóriabusz megduplázódik, vagyis 2048 bit helyett immáron 4096 biten keresztül köthetők be a HBM2 szabványú memóriák, és az aktuális hírek szerint a Samsung lapkáival van esély az 1 TB/s-os sávszélesség elérésére is. A HBCC természetesen megmarad olyannak, amilyen most, ezen a ponton tényleg csak a bővítésé volt a főszerep.

A PCI Express vezérlőt éri érdekes újítás, ugyanis a jelenlegi dokumentumok a 4.0-s specifikációval való kompatibilitást vetítik előre. Ez a következő évben a szerverpiacon már egy elérhető alternatíva lesz, tehát nem annyira meglepő, hogy a grafikus vezérlők is ebbe az irányba veszik az irányt. Nyilván maga a vezérlő kompatibilis a 3.0-s specifikációval is, vagyis a régebbi rendszerekhez is használható majd a készülő termék.

Eddig mondhatni papírforma érvényesül, alapvetően egy felturbózott Vega 10-nek néz ki a Vega 20, ami így eléggé alkalmas a 7 nm-es node kockázatmentes bevezetésére is. Ugyanakkor lesz még egy érdekes képessége, ugyanis a lapka kiegészül négy darab, úgynevezett GMI linkkel is. Ezek ismerősek lehetnek az EPYC processzorokból, ugyanis az Infinity Fabric részei, és gyakorlatilag összekötik a Zeppelin lapkákat a tokozáson, továbbá "véletlenül" ezekben is pont négy GMI link található. Itt jön elő az a régóta, és egyre erősebben pletykált koncepció, ami alapján az AMD párosítaná a CPU-t és a GPU-t egy közös tokozáson. Effektíve készülhetnek olyan EPYC processzorok, amelyeknél a következő évben érkező 7 nm-es CPU mellé egy 7 nm-es Vega 20 kerül.

A Vega 20 egyébként más piacokra is jöhet, tehát lehet belőle szimpla Radeon vagy Radeon Pro is, de erről nem írnak az aktuális gyártói anyagok.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés