Hollywood önteni fogja az UHD Blu-ray filmeket

A formátum minden várakozást felülmúlóan teljesített, aminek a következménye a sok-sok film lesz.

Hirdetés

A Blu-ray szövetség ugyan majdnem addig totojázott, míg végzetesen kifutottak az időből, de végül csak sikerült megszülniük az Ultra HD Blu-ray szabvány specifikációit, így már tavaly a boltokba kerülhettek az első ilyen filmek és lejátszók. A késlekedés miatt sokan féltették a formátumot, de az értékesítési adatok alaposan rácáfoltak a kétkedőkre.

Ultra HD Blu-ray filmek
Ultra HD Blu-ray filmek [+]

Közel 1,8 millió darab lemezt és mintegy 300 000 asztali lejátszót sikerült eladni, ami mondjuk a telefonokhoz képest nyilván a fasorban sincs, de azért a várakozásokat jóval felülmúlta. Ezt látva a nagy hollywoodi stúdiók többsége (a Disney/Pixart kivéve) úgy döntött, hogy idén még több filmet tesznek elérhetővé ebben a formátumban, amely papíron a lehető legjobb hang- és képminőséget szavatolja.

Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray lejátszó
Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray lejátszó [+]

A tervek szerint körülbelül 250 alkotás vásárolható majd meg 2017-ben Ultra HD Blu-ray lemezen, ami azért már egészen tekintélyes szám. Idén egyébként jelentősen bővül majd az Ultra HD Blu-ray lejátszók kínálata is. Többek között az LG és a Sony is a sorompóba lépett az ilyen termékeivel, a Panasonic és a Samsung pedig a korábbinál olcsóbb eszközökkel növeli választékát. Az nagyon valószínűnek tűnik, hogy az optikai adathordozóra épülő formátum sohasem lesz annyira meghatározó, és megkerülhetetlen mint mondjuk 10-15 éve, de egy pár jó éve azért még lehet a technológiának.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés