Két új és egy frissített nagyvas a szuperszámítógépek legfrissebb listájában

A Sunway TaihuLight ugyanakkor legyőzhetetlen, továbbá a Tianhe-2 és a Titan is tartja a dobogót.

A top500.org ismét frissítette a világon található szuperszámítógépek rangsorát, ami pont az év közepén hozott valós izgalmakat, mivel akkor sikerült leváltani az évek óta csúcstartó Tianhe-2-t. Emiatt nem volt várható, hogy az élen változik a helyzet, így a Sunway TaihuLight megőrizte a dobogó legfelső fokát. A második helyre a Tianhe-2, a harmadikra a Titan, míg a negyedikre a Sequoia futott be, vagyis az első négy helyezés változatlan az év közepéhez képest.

Hirdetés

A legjobb tízbe két új gép férkőzött be, mégpedig az ötödik és a hatodik helyre. Az előbbi, Cori nevű nagyvas Cray XC40-es alapokat használ, amelyben 9152 darab, 68-magos, 1,4 GHz-en üzemelő Intel Xeon Phi 7250-es CPU dolgozik Aries összeköttetéssel. A hivatalos adatok alapján a friss amerikai gép a Linpack tesztben 14 PFLOPS-ra képes az elméleti 27,88 PFLOPS-ból, a fogyasztása pedig 3,9 megawatt.


Legyőzhetetlen a Sunway TaihuLight

A hatodik helyet az Oakforest-PACS szerezte meg PRIMERGY CX1640-es alappal, amiben 8178 darab, 68-magos, 1,4 GHz-en üzemelő Intel Xeon Phi 7250-es CPU dolgozik Omni-Path összeköttetéssel. Ez a masina Japánban található és a Linpack tesztben 13,55 PFLOPS-ra képes az elméleti 24,91 PFLOPS-ból, míg a fogyasztása 2,7 megawatt.

A hetedik helyre a korábbi ötödik helyezett K computer futott be, továbbá a korábbi hatodik Mira és hetedik Trinity nevű masináknak ezúttal a kilencedik és tizedik hely jutott.

A nyolcadik helyet szándékosan hagytuk a végére, mivel azt a Piz Daint szerezte meg, ami fél éve szintén nyolcadik volt, de ez a hátracsúszó gépekkel ellentétben kapott frissítéseket, így megtudta őrizni a pozícióját. A Cray XC30-as alapot az XC50 váltotta, így a nyolcmagos Xeon E5-2670-ek helyére 12-magos Xeon E5-2690v3-ak kerültek, míg a Tesla K20x-et Tesla P100 váltotta. A gép a módosításokkal 9,78 PFLOPS-ra képes a Linpack tesztben az elméleti 15,99 PFLOPS-ból, míg a fogyasztása 1,3 megawatt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés