Technikai indok nélkül zárná ki az 5G-ből a Huawei-t az Egyesült Királyság?

Theresa May még távozása előtt vetette fel ezt a lehetőséget, amit megvizsgált a Tudományos és Technológiai Bizottság elnöke.

A Huawei-re nem csak az Egyesült Államokban jár rá a rúd. Alighogy az USA elkezdett kicsi, de fontos gesztusok mellett engedményeket tenni, az Egyesült Királyság egyre inkább szorgalmazza a kínai cég kizárását az 5G-s fő hálózatból. Erről még a The Guardian írt tavasszal, de azóta Theresa May távozott miniszterelnöki pozíciójából, így az ügy eléggé lassan halad.

Hirdetés

A Tudományos és Technológiai Bizottság elnöke ugyanakkor megvizsgálta a kérdést, de nem találtak bizonyítékot arra, hogy a Huawei teljes kizárása az Egyesült Királyság távközlési hálózataiból, technikai szempontból arányos választ adna a külföldi beszállítók által jelentett lehetséges biztonsági fenyegetésekre. Ettől függetlenül javasolják a lépés meghozását, megjegyezve persze azt, hogy a mobilhálózatok üzemeltetői már eleve nem számolnak a kínai céggel, és erről önkéntes alapon döntöttek.

A Tudományos és Technológiai Bizottság javasolja a kormány számára, hogy fogalmazzanak meg egyértelmű kritériumokat a Huawei kizárására vonatkozóan, hogy a szükséges feltételekkel tisztában legyenek a cégek, és a követelmények be nem tartása esetén más gyártót is lehessen szankcionálni, ha erre szükség van.

A Huawei esetében egyébként lehet fogást találni, ugyanis a Huawei Cyber Security Evaluation Centre, ami egy GCHQ (egyike az Egyesült Királyság titkosszolgálatainak) által vezetett – de a vállalat által, biztonsági megbízhatósága érdekében finanszírozott – szervezet, nemrég kiadott egy riportot, és ebben azt taglalták, hogy jelentős technikai problémákat találtak a Huawei eszközeiben, szándékos kémkedésre vonatkozóan viszont nem találtak bizonyítékokat. Itt lényegében arról van szó, hogy a kínai gyártó fejlesztéseiben a konkurensekhez mérve lényegesen több biztonsági rés található, és tulajdonképpen ez az USA problémája is, viszont kémkedésre utaló bizonyítékot még az Egyesült Államok sem fedezett fel. A Huawei egyébként ígéretet tett arra, hogy az elkövetkező öt évben kétmilliárd dollárt költenek majd a biztonsági résekkel kapcsolatos problémák javítására.

A végső döntést a kormány hozza majd meg, amely egy ideje válságban van, hiszen a brexit nem jött össze, Theresa May pedig lemondott. Egyelőre tehát egy új kormánynak kell felállnia, hogy az ehhez hasonló fontos döntésekről érdemben tárgyalni lehessen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés