A szolgáltatásokra gyúr az új Catalyst

Az AMD hivatalosan is elérhetővé tette a Catalyst legújabb, júniusi kiadását, mely a Windows 7, Vista és XP operációs rendszereket támogatja. A 11.6-es verziójú, WHQL aláírással rendelkező drivercsomag a Radeon HD 2000, 3000, 4000, 5000 és 6000 szériás grafikus kártyákhoz, a Fusion APU-khoz, valamint a HD sorozatba tartozó Mobility és integrált Radeonokhoz telepíthető. Fontos azonban megjegyezni, hogy a Toshiba, a Sony és a Panasonic nem engedélyezte a notebookokhoz tartozó terméktámogatást, így az említett vállalatok termékeinél magához a gyártóhoz kell fordulni frissítésekért. Hasonló módon kell eljárni a Switchable Graphics technológiát használó Intel processzorral szerelt notebookok esetében is.

Hirdetés

A szokásos hibajavítások mellett hivatalosan is bemutatkozik a Steady Video szolgáltatás, ami minden hardveresen gyorsíthatott videón működik. A funkció lényege, hogy megszünteti az egyes videókban a kamera rázkódását. Az eljárás a hardveresen gyorsítható videóból kiemel egy belső részletet. Ez egy fix keret lesz, amelynek méretét előre be lehet állítani a driverben. Itt lesz a rázkódás elmosva, mivel a képkockán kijelölésre kerül pár fix pont, amihez a technológia hozzáigazítja a következő képkockát. Az eredményt az alábbi videóban – a 43. másodperctől – lehet megtekinteni.

A szolgáltatás egyszerűbb kapcsolhatósága érdekében az AMD összeállt a Google-lel, és készítettek egy böngészőben megjelenő fület, mely a YouTube videoportál esetében működik. Meg kell említeni, hogy a Steady Video csak akkor érhető el, ha a felhasználó valamilyen Vision platformmal rendelkezik. Ennek a rendszernek az alapja lehet akár egy régebbi AMD-s CPU is, ami mellett alapkövetelmény egy DirectX 11-et támogató Radeon GPU megléte. Maga a szolgáltatás egyébként a Catalyst vezérlőpultjából konfigurálható, így az alapértelmezett beállításon tetszőlegesen lehet változtatni. Szintén újdonság, hogy a Radeon HD 6000-es családba tartozó UVD 3.0-s motorral rendelkező GPU-k az új driver mellett képesek gyorsítani az MPEG-4 part 2 kódolású videókat a Microsoft Windowsok videolejátszóján keresztül.

Apróbb változások érték a 3D-s feldolgozásra használt rutinokat is, így némi sebességnövekedésre is lehet számítani, főleg a Radeon HD 6000 sorozatnál. A vállalat pár program erejéig ki is mérte a várható változásokat:

  • Crysis – akár +7% egy GPU mellett
  • F1 2010 – akár +8% egy GPU-s vagy CrossFire konfigurációk esetén
  • Far Cry 2 – akár +5% egy GPU-s vagy CrossFire konfigurációk mellett
  • HAWX – akár +8% egy GPU-s vagy CrossFire konfigurációk esetén
  • Unigine Heaven – akár +10% egy GPU-val OpenGL módban

Az év első felének utolsó Catalyst szoftvercsomagja és a hozzá tartozó dokumentáció, valamint a legfrissebb alkalmazásprofil letölthető az AMD szerveréről. A mobil termékek esetében ezt a weboldalt érdemes használni, a Steam platformról való frissítés pedig a program Steam menüjében érhető el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés