SSE3 az új Opteronokban

Az AMD ma új, szerverekbe és munkaállomásokba szánt Opteron processzorokat mutatott be. Az 852 és 252 jelöléssel forgalmazott chipek 90 nanométeres csíkszélességgel készülnek, 2,6 GHz-es frekvencián üzemelnek, és elsőként támogatják az Intel által már jó ideje használt SSE3 multimédiás utasításkészletet, valamint az 1 GHz sebességű HyperTransport kapcsolatot.

Szintén újdonság a mobil AMD-chipekből átemelt PowerNow! energiatakarékos funkció megjelenése az Opteron szolgáltatásai között: az Optimized Power Management lehetővé teszi az operációs rendszer számára a chip órajelének módosítását. A nem teljesen kihasznált lapka frekvenciájának csökkentésével mérsékelhető a fogyasztás, ami ma már a szerverek esetében sem elhanyagolható tényező, hiszen a nagy adatközpontokban tetemes summát tehet ki a hűtési és áramköltség.

Az akár nyolcprocesszoros szerverekben is használható Opteron 852 1514, míg a kétprocesszoros kiszolgálókba szánt Opteron 252 851 dollárba kerül. Az AMD a belépő szintű szervereket és egychipes munkaállomásokat megcélzó 152-es modellt április végén dobja piacra – ennek ára 637 dollár lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés