Kiszivárgott a Sandy Bridge-E CPU árlista

A Sandy Bridge-E CPU-k érkezéséről rengeteg ellentmondásos információ látott már napvilágot. A legfrissebb pletykák szerint az év utolsó negyedévében bemutatkozhatnak a termékek, de hivatalos megerősítés erről nem érkezett. Ami viszont biztos, hogy az előzeteseknek megfelelően három processzor érkezik, melyek pontos paramétereiről korábban már beszámoltunk, most pedig az árazásról érkeztek adatok.

Hirdetés

Talán senkinek sem okoz meglepetést, hogy a legerősebb Core i7-3960X jelzésű modell listaára 999 dollár lesz. Ezt jó előre lehetett sejteni, hiszen az Intel az aktuális csúcsprocesszoráért mindig ennyit kér. A Core i7-3930K 583 dollárba fog kerülni. Ez a termék még hatmagos, és az első bekezdés végén linkelt a paraméterek alapján nem sokkal lehet lassabb a csúcsmodellnél, miközben sokkal olcsóbb. A négymagos Core i7-3820 már 294 dollár lesz. Ennek a modellnek a szorzója már csak a Turbo Boosttal nyerhető 300 MHz erejéig állítható, de nemrég kiderült, hogy az LGA2011-es foglalattal felszerelt alaplapoknál visszatér a hagyományos tuning, bár a lehetőségek a korábbi generációhoz képest még így is limitáltak lesznek.

A Sandy Bridge-E CPU-kat az Intel a 130 wattos TDP keretbe helyezi, de a VR-Zone információi szerint a vállalat olyan 80%-os hatásfokú tápegységet ajánl a termékekhez, amely a második +12 voltos ágon minimum 23 amper leadására képes, vagyis nem éppen alacsony étvágyú processzorok kerülnek terítékre. Szintén a VR-Zone adataira alapozva olyan pletykák is napvilágot láttak, hogy teljes terhelés mellett akár 180 wattot is fogyaszthatnak az új CPU-k, mindezt tuning nélkül. Ez nagyon soknak hangzik, de ne feledjük, hogy a két legerősebb modell hat darab magjában 256 bites lebegőpontos feldolgozók találhatóak, melyek nem kevés utasítást kezelnek, és ez nagyon komoly energiaigényt jelenthet, főleg az alkalmazott bulk CMOS struktúra mellett. Erre a problémára planáris tranzisztorok esetén a SOI struktúra használata jelent megoldást, de ezt az Intel nem fogja alkalmazni, így a 22 nm-es bulk CMOS eljárás bevezetésekor az új Tri-Gate tranzisztorok kerülnek elő, amelyek szintén jó hatással lesznek az energiaigényre.

Látható, hogy az úgynevezett sötét szilícium jelensége már a többmagos rendszereknél is komolyan érezteti hatását, hiszen az Intel az eredetileg nyolcmagos lapkákból csak hat magot aktivál, mivel magas, 3 GHz fölötti órajel mellett több mag már nem fér bele a 130 wattos TDP keretbe. A sötét szilícium problémája persze régóta ismert, hiszen alapvetően ez vetett véget az egymagos processzorok karrierjének. Az ARM a Fusion Developer Summiton tartott előadásán egyszerű példával tette közérthetővé, hogy alapvetően miről is van szó, és hogy miért nem életképesek – több éves távlatban – a homogén többmagos chipek.

Szintén fontos adalék, hogy a VR-Zone információi szerint a Sandy Bridge-E CPU-k mellé az Intel nem csomagol majd hűtőt. Ez tulajdonképpen nem mondható komoly gondnak, ugyanis azok a felhasználók, akik ennyire erős processzort vásárolnak, rendszerint külön szerzik be a hűtőt is. Várhatóan számos új CPU-hűtő kerül bemutatásra az év végén, amelyek minden bizonnyal megbirkóznak a Sandy Bridge-E termékek extrém hőleadásával.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés