Már nem csak papíron létezik a Samsung Z-SSD

Két hét és kétféle tárkapacitással hivatalosan is elérhető lesz a végleges termék.

Hirdetés

A Samsung már jó ideje szédíti a népet a Z-SSD érkezésével, mígnem az előző év novemberében már előálltak a végleges termékek terveivel, most pedig már csak szinte napok kérdése, hogy elrajtoljanak az első példányok. Ezek lényegében megfelelnek a nem olyan régen megszellőztetett, méretes bordával ellátott SZ985-ös HHHL kártyának, ami x4-es PCI Express foglalatba illeszkedik. Nem annyira örömteli a hír, hogy a tárkapacitás szempontjából csak a 240 és 800 GB-os modellek érkezésére van esély, holott a vállalat 2017-re 2 és 4 TB-os modelleket ígért korábban, ehhez képest csak a 2016-ra beígért szintet sikerül hozniuk, azt is közel egy évvel a nagy rivális, Intel Optane megjelenését követően.


[+]

Nem változott korábban beígért teljesítmény sem, azaz hozzák a 750 000 IOPS értéket véletlenszerű olvasási műveleteknél, ami jobb, mint a riválisnak tekinthető Optane-é, de az írás közben elérhető 150 000 IOPS messze elmarad az Intel megoldásától. Mindazonáltal az elérés késleltetésére vonatkozó értékek (12-20 mikroszekundum olvasásnál és 16 mikroszekundum írásnál) továbbra is rendkívül jók, ráadásul egyenértékűek az Optane-éval. Az átlagnál nagyobb, 1,5 GB-os DDR4 gyorsítótárral megáldott Z-SSD tehát nem brillírozik a nyers tempót illetően, vagyis nem döntöget rekordokat, de alapvetően adatírás szempontjából intenzív munkára szánják, erről tanúskodik a 30 DWP terhelhetőség is, amire 5 évig vállalnak garanciát.


[+]

A Samsung Z-SSD SZ985 a február 15-én kezdődő International Solid-State Circuits konferencia keretében debütál. A legérdekesebb pont az ár lesz, amiről még mindig nem árult el semmilyen információt a vállalat. Persze nagyvállalati környezetbe szánt eszközről van szó, így még az is elképzelhető, hogy nem is fogják közzétenni, hiszen a rendelési mennyiség ilyen esetekben mindig erősen árbefolyásoló tényezőként van jelen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés